Южен поток

US експерт: Отказът от „Южен поток“ няма да повлияе на Европа

02 декември 2014

Отказът на Русия от реализацията на „Южен поток“ няма да повлияе на европейските потребители, заяви вицепрезидентът на Търговската палата на САЩ Гари Литман.

„Много европейски потребители изграждат своя средносрочна стратегия, без да разчитат на допълнителни газови доставки от Русия. Ето защо отказът на Москва от проекта „Южен поток“ няма да се отрази съществено върху европейската икономика“, заяви Литман в интервю за РИА Новости.

„Съществува незабележима пряка зависимост между конкурентноспособността на компаниите от Европа и предполагаемото строителство на „Южен поток“, отбелязва Литман. „Що се отнася до руската икономика, трудно е да се прецени какви ще бъдат последствията за нея вследствие стопирането на проекта“.

„Понастоящем върху руската икономика оказват влияние множество фактори, ключов от които е износът на енергоносители. Тази зависимост е ахилесовата пета (на Русия) и за това се говори от много години“, подчертава вицепрезидентът на американската Търговска палата.

„С отказа си от „Южен поток“ Кремъл всъщност закри дискусията за политизацията на доставките на руски газ за Южна Европа. Не се говореше много за това, но периодично се изказваха мнения, че Москва влияе върху страните от региона чрез газовите доставки. Сега Русия сама затвори темата, и то по добър начин“.

снимка: gazprom.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)