US генерал: Американски танкове в България заради Украйна

US генерал: Американски танкове в България заради Украйна

26 ноември 2014

Американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирани превозни средства в няколко страни членки на НАТО. Част от тях ще бъдат разположени и в страни от Източна Европа, за участие в учения, съобщи американски генерал във вторник.

Според генерал Бен Ходжес това „е част от операция „Атлантическа решителност“. Тя има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни.

Петдесетина бронирани коли вече са на място. Стотина танка Ейбрамс (Abrams M1) и бронирани бойни коли на пехотата Брадли (Bradley) ще бъдат препозиционирани в Германия, а вероятно и на други места, когато американските войски провеждат съвместни учения с войници на съюзниците си от Атлантическия алианс, заяви пред АФП генерал Ходжис, който в момента работи в Естония.

„Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място“, каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично.

При тези учения танковете и бронираната техника няма да се транспортират през Атлантическия океан, каза още той. В близко време генерал Ходжес ще направи препоръки относно начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО“, заяви генералът, който преди три седмици бе назначен начело на въоръжените сили на САЩ в Европа.

Това споразумение има предимството, че е „много по-евтино“, отколкото да се налага да се транспортира танкове и бронирани превозни средства през Атлантическия океан преди всяко учение, подчерта генерал Ходжис.

Той скоро ще направи препоръки за това как да се съхраняват тези танкове и бронирани превозни средства от страните в Източна Европа, членки на НАТО.

„Ще обсъдим няколко опции, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България“, каза той.

САЩ имат 29 хил. войници трайно базирани в Германия, Италия и Белгия, но Вашингтон увеличи броя на своите войници, разположени временно в региона, за да изпрати сигнал до Русия и нейните партньори от НАТО.

Присъединяването на Крим от Русия и нейната подкрепа за сепаратистките бунтовници в източната част на Украйна породиха сериозни опасения в региона, дълго време бил под съветско робство. В тази връзка пристигането на американските войски в няколко страни членки на НАТО бе особено добре прието, според генерал Ходжис.

снимка: defence24.pl

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)