Unique Estates живее в собствен дом с история

13 декември 2014

Преди няколко години, семейството на UNIQUE ESTATES заживя в нов дом. И то не какъвто и да е, а стар, исторически, романтичен, престижен и много очарователен.

Unique Estates

Unique Estates

Аристократичната къща в центъра на София на бул.Патриарх Евтимий №17, напълно пасва и изключително отива да бъде дом на най-престижната агенция за недвижими имоти у нас.

DPP_20863

UNIQUE ESTATES ни посреща в уютен хол и …веднага се пренасяш в приказките. Коледната декорация още повече провокира сантиментални и мили чувства и те отпуска в уюта на този дом. Позволете ни да не го наричаме офис, макар сградата да изпълнява точно тези функции. Тази сграда е един уютен дом, съхранил истории и човешки съдби…

DPP_20872

Затова притихваме и слушаме историите на къщата. И при нежната коледна украса…, всичко звучи като приказките на баба…

DPP_20887

И така: Имало едно време, едно знатно семейство фабриканти, акционери в “Текстилно Бояджийска фабрика Ландау – Княжево”. След хода на времето, през  1932 г. децата  Емилия Ландау, Лука Ландау и Николина Ландау, придобиват от наследниците на Петко Каравелов място от 307 кв.м на ул. “Патриарх Евтимий”, тогава № 15. През 1933-1934г. върху мястото е построена къщата. Такава стилна и романтична, каквато я виждате и днес.

DPP_20862

После идват социалистическите времена и  след 9.ІХ.1944г., но преди Закона за отчуждаване на едра градска покрита недвижима собственост (ЗОЕГПНС), който е приет чак през 1948г., поради обстоятелството, че фабрикантските наследници меко казано „никак не са обичани от новата власт“ , влогът на Лука Ландау е бил блокиран и той не е можел да изплаща задълженията по кредита си. В такива моменти обикновено се появява  публичен търг и така къщата е продадена на Никола Газрилов. Но само вторият етаж.  По силата на Закона за отчуждаване на едра градска покрита недвижима собственост е отчуждена останалата част от къщата и мястото. 

DPP_20842

С това смените на лица, съдби и собственици в тази сграда не спира.  През 1980г. Никола Газрилов продава втория етаж, който притежава чрез Ленински РНС на БОДК (сега АДИС). 
След като вятърът на промените задуха, през 1993г. първият етаж и двора са  възстановени на основание Закона за възстановяване  на собствеността върху отчуждените недвижими имоти на Емилия Ландау като единствен наследник на Лука и Николина Ландау.

DPP_20854

От момента, в който дамата се завръща в имота, тя решава да го отдава под наем и от 1993 година до 2006 година къщата последователно е била Белгийското посолство, Посолството на Великобритания за резиденция на Посланика на Англия, Посолството на Молдова и офис на Фондация Махариши България.

DPP_20917

Днес тя е собственост на UNIQUE ESTATES  и само компания, която разбира и инвестира в сгради с истинска ценност, може да създаде такъв дом. Къщата е реновирана изцяло, но е съхранена цялата атмосфера и излъчване на миналите времена, декорирана е с вещи и детайли, които ни препращат през поколенията и…не ни се иска да излизаме от приказката.

DPP_20935

Затова я споделяме с вас…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)