Skype ще дава данни на клиенти на полицията

30 юли 2014

Компанията Скайп, предоставяща широка гама от интернет услуги, се готви да извърши сериозни промени в политиката си по отношение поверителността на личните данни на потребителите, съобщи БТА, позовавайки се на британския вестник „Индипендънт“.

В САЩ Скайп ще разреши на полицията да отправя запитвания за информация за потребители услугите на компанията. „Правоохранителните органи много пъти са се оплаквали, че при подслешване на телефонни разговори на предполагаеми наркобарони, педофили и терористи единият от двамата събеседници предлагал на другия „да минат на Скайп“, след което възможността за подслушване отпадала“, посочва „Индипендънт“. Явно полицията в САЩ е успяла да убеди Скайп да започне да й сътрудничи, въпреки упоритата си съпротива срещу натиска, оказван й от нейното създаване през 2003 г. Скайп по принцип гарантира недостъпност на трафика, позовавайки се на високото ниво на кодиране на сигнала. При това връзката се осъществява между два компютъра, без да преминава през централни сървъри, което е още една гаранция за поверителността на връзката, посочва вестникът.

На контакти чрез Скайп разчитат политически дисиденти, журналисти и активисти на движението за човешки права в цял свят. Сега, според „Индипендънт“, Скайп може да загуби поне част от преимуществата си на пазара на комуникациите, тъй като без гаранцията за пълна конфиденциалност на информацията компанията се приравнява на много други доставчици на интернет връзки.

снимка: cromo.com.uy

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)