SciO – малката джаджа, която знае всичко

07 август 2014

Колко грама захар има в любимия ви коктейл? Естествено, може да попитате бармана какво е количеството на всяка една от съставките, след това с помощта на смартфона  си да потърсите в интернет , да въведете данните в приложение за следене на калории и да получите резултата. Но това определено не е най-подходящото занимание, ако сте в бара с приятели.

scio-502

 

Какво бихте казали обаче, ако разполагате с миниатюрно устройство, което за части от секундата може да ви разкрие всички тайни на обектите, които ни заобикалят?  Уникалната джаджа вече съществува и носи името SciO, което от латински означава „да знаеш“. Мини скенерът може да даде незабавен отговор за химическия състав на всяка храна, лекарство, тъкан или течност. Чрез него дори може да разберете дали растенията вкъщи се нуждаят от допълнително поливане, коя от дините на щанда е най-сладка и узряла и дали френското сирене в хладилника ви и е на път да се развали.

SCiO 4

SciO наподобява USB флашка, побира се в ръката ви и използва спектрометрия , за да разчете „молекулярния отпечатък“ на даден обект. За момента, устройството може да разчита състава на храна, растения и медикаменти, но плана на създателите му е след време да може да ни даде информация за абсолютно всичко от заобикалящия ни свят. Сканираната информация се предава до облак за анализ, а потребителите получават резултатите в рамките на секунди на приложение в смартфона  си(поддържат се iOS и Android версия).

Първите прототипи на устройството вече са в продажба, а производителите се надяват съвсем скоро то да е достъпно за масовите потребители. Повече за това как точно работи SciO може да разберете от промоционалното  видео.

текст: Елена Михайлова
снимки: hispotion.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Супер джаджа ,но си мисля колко ли заведения и магазини биха фалирали ако всеки потребител използва това устройство,и разбира какви вредни храни му се предлагат на пазара .

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)