RATIO: Възможната фантастика

Сподели:

Фантастите са особен род автори. Екипирани със своето въображение, активна гледна точка към редица обществени проблеми и несекващо научно любопитство, те ни помагат да погледнем към възможното бъдеще на човешкия научен и технологичен напредък – такова, каквото си мечтаем да бъде, но и такова, от което трябва да се страхуваме.

В това събитие на преден план поставяме фантастичния жанр – веднъж като вдъхновител и втори път като предупредител на човечеството за това, което го чака. Ще ви срещнем с ярки негови представители днес, ще погледнем към любими класики и ще поговорим за това, което можем да научим от литературата.

Ще видим и къде наука и литература се пресичат – как се вдъхновяват взаимно, къде се разминават и как понякога стават почти неразличими една от друга.

Специално внимание ще отделим на Тед Чанг – един от най-високо оценяваните съвременни фантасти, чието перо чертае интересни траектории и подчертава бъдещи проблеми.

На 2 май в 19:00 ч. ви очакваме в Sofia Live Club за едно вълнуващо научно-литературно пътешествие под вещото ръководство на Васил Лозанов, водещ на подкаст поредицата inter alia.

Билети и допълнителна информация за програмата ще намерите тук.

Събитието се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура“. Специален партньор на събитието са издателство Colibri и StorPool.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...