PURE PLOVDIV ще трансформира три знакови градски пространства в Пловдив

Сподели:

От май до септември 2023 г., три знакови градски пространства в Пловдив ще бъдат трансформирмирани от българо – френския артист Християн Бакалов в обекти на съвременното изкуство. Мащабните инсталации ще променят визуалната среда на Гребната база, Младежкия център и Братската могила, за да насочат погледите на пловдивчани и гостите на града към тези изключителни места, които притежават архитектурна стойност, носят памет и са важна част от живота на града.


В рамките на проекта, освен външната промяна, визуалните инсталации ще предложат и различни тематични преживявания за посетителите, сред които перформативни “потапящи” акции с участието на доброволците от Младежкия център на Гребната база; визуално – имерсивни лекции; дискусии; творчески и образователни работилници; артистични церемонии и др.


Външната визуална инсталация на Гребната база ще бъде изградена, в периода от 1 до 7 май, по протежението на цялото парково пространство от трептящи цветни ленти, които ще водят към сърцето на парка – Младежкия център, като символизират и празнуват различните хора съставляващи едно общество, вибрирайки/живеейки единно под полъха на вятъра/живот. Другата цел на инсталацията е да насочи погледите на посетителите на Гребната база към Младежкия център и неговите дейности, свързани с развитието на младите хора и тяхната успешна реализация в областта на спорта и изкуствата. В периода на изграждане (17 – 24 май) на визуалната инсталация ще се проведат и творчески ателиета с доброволци – PURE Youth Plovdiv, с които ще бъде изградена и вътрешна визуална инсталация в сградата на центъра.


От 17 до 24 май старата Трибуна на Гребната база също ще бъде трансформирана от визуалната инсталация PURE PLOVDIV в цветовете на Олимпиадата, за да се подчертае единството между хората и радостта, които спортът и здравето носят за всеки човек.


Братската могила е едно истинско архитектурно бижу от края на 70 години на миналия век, което преминава през различни периоди на възход и забвение. От място, посещавано от всички младоженци през периода на социализма, във времената на прехода паметникът е ограбван и вандализиран. Днес Братската могила продължава да търси своето място в съвремието ни. Артистичният подход на проекта PURE PLOVDIV ще даде нужния нов прочит на това уникално пространство, като проектът ще промени бившата му политическата функция в културно-социална с помощта на изкуството и социалната интерактивност между артистите и жителите на града.


Всяка инсталация е уникална и се прави спрямо пространството, в което се случва. Визуалните инсталации ще могат да бъдат посещавани свободно от гражданите и гостите на града от тяхното създаване до 30 септември 2023 г.


Специалните събития и спектакли, включени в рамките на проекта са:
От 17 до 24 май творчески ателиета и работилници за доброволците в Младежкия център;


На 24 май ще бъде представен перформативно – визуалният спектакъл PURE Youth Plovdiv, който бележи началото и откриването на визуалната инсталация на Гребната база, Трибуната и Младежкия център, с участието на доброволци;


На 17 юни ще се състои Церемония по откриването визуалната инсталация на Братската могила, с участието на доброволци и водещите: актрисата и телевизионна водеща Мария – Силвестър и културния антрополог – Ралица Герасимова (ReBonkers Варна), които ще представят имерсивно – перформативен спектакъл – лекция.


Християн Бакалов е международно признат танцьор, хореограф и визуален артист, работил с големите имена на съвременната сцена като Ян Фабър, Иво Димчев, Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер. Произведенията на Бакалов са показвани на няколко континента и в много европейски градове. Често пъти визуалните му инсталации са били част от трансформирани публичните пространства на различни градове по света, като за последната година, това са проектите: Търнаут (Белгия); училище в Сейнт Пиер д’Албигни (Франция); парк “Хиподрума”(София); Културен дом “Красно село” (София); фасада на Френския културен институт (София); ReBonkers (Варна) и др.
Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година, дейността е по проект „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФК.


Партньори: Община Пловдив; Национален фонд „Култура“; Регионален исторически музей – РИМ, Пловдив; Младежки център – Пловдив; Plovdiv STAGE PARK.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...