Moulin Rouge празнува днес 125-ата си годишнина

06 октомври 2014

„Мулен Руж“ е известно нощно заведение, кабаре в Париж, открито на 6 октомври 1889 г. по случай първото Световно изложение. Разположено е в 18-ти арондисман, в близост до прословутия квартал с червените фенери и Плас Пигал. Домът на танцьорките на бурлеска, известна като френския кан-кан, бързо става любимо място на парижкия хай лайф след откриването му през 1889 г.

Moulin Rouge празнува днес 125-ата си годишнина

Moulin Rouge празнува днес 125-ата си годишнина

Тук са пели Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан, Франк Синатра, Лайза Минели и други. В кабарето е играла и българката Фео Мустакова (р. 1909).

Звездите на „Мулен Руж“ стават известни предимно от картините на известния художник Анри дьо Тулуз-Лотрек, който от самото откриване на кабарето идва в него всяка вечер и вдъхновен от красивите танцьорки, създава творбите си.

Мулен-Руж-3

По повод годишнината от създаването му решихме да ви представим как легендарното парижко кабаре е увековечено във филмите.

Първият филм за „Червената мелница“ излиза през 1925 г. (т. е. 36 години след откриването на кабарето). Във филма „Фантомът от Мулен Руж“, на режисьора Рене Клер,главният герой е млад мъж, който е готов на всичко, за да бъде с любимото момиче.

1925-moulin

През 1928 г. режисьорът Евалд Андре Дюпон  увековечава мелницата във филма Moulin Rouge. Главната женска роля в него играе Олга К. Чехова (по баща Knipper Dolling). Главният герой във филма е млад мъж, който е влюбен в дъщерята на танцьорката в Moulin Rouge, но семейството му е срещу брака. Той решава да убеди близките си в противното с помощта на майката на булката. Но след срещата с прекрасната дама нещата се променят. Момчето се влюбва в майката.

kinopoisk.ru

През 1934 г. излиза трета лента, посветена на известното кабаре, в която се смесват и сълзи, и любов, и радост. И всичко това – на фона на танц в театъра. Филмът Moulin Rouge на американския режисьор Сидни Ленфилд е с участието на Констанс Бенет и Франшо Тоун.

kinopoisk.ru

А по време на Втората световна война, през 1940 г.,  излиза френската продукция Moulin Rouge.

kinopoisk.ru

В продължение на 12 години киното забравя за „червената мелница”, но през 1952 г. излиза лентата на Джон Хюстън Moulin Rouge. Филмът е посветен на живота на знаменития френски художник Тулуз-Лотрек, чието име е неразривно свързано с най-известното кабаре в света. Хюстън пресъздава в ярки краски атмосферата на Париж и по-специално на Монмартър към края на 20 век. В своята лента, той разказва историята на този човек, богат и талантлив, но недъгав физически. Филмът е базиран на романа на Пиер Ла Мура и печели множество награди, включително Сребърен лъв във Венеция и две награди „Оскар“.

kinopoisk.ru

Последният филм за Мулен Руж излиза през 2001 г. Стилен, секси и скандален! Сетивата ни са бомбардирани с шеметна музика и смайваща визия в приказна история за страст, отдаденост и желание. Фамозната “поп-опера” на Баз Лурман, наситена с чудесната игра на Никол Кидман и Юън Макгрегър, разпалва романтични фантазии.

p_123428
Сатен е ослепителната звезда на популярния Френски нощен клуб, който забавлява декадентския елит на обществото. На върха на еротичния си блясък, прекрасната куртизанка побърква всички мъже, които я доближават. Тя несъзнателно оплита в мрежите си на съблазнителка младия писател Крисчън, а бурната им афера предизвиква скандал и води до неочаквани последствия. Филмът е номиниран за 8 „Оскара“, от които печели 2. Заснет е в Австралия и е базиран на операта на Джузепе Верди „Травиата“.

Ярки цветове, красиви жени, фантастична музика – всичко това вече 125 години вълнува хората на изкуството. Съдбите на посетителите и кабаретните танцьорки от миналото продължават да бъдат вдъхновение за филми,  пълни с легенди и магия.

Очакваме следващата магическа лента…

 

снимки: WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)