In memoriam за Наденичката

10 октомври 2014

Кучето Луканикос (Наденица на български) бе звезда на протестите в Гърция в края на първото десетилетие на века. То си отиде, но забелязано от всички световни медии на 9 октомври, съобщи БГНЕС.

Кафеникавият мелез, белязал протестите на площад Синтагма, централния площад в Атина, не възразяваше при безредици, да се присъедини към тях. Винаги когато имаше демонстрации, кучето бе там, винаги на страната на протестиращите и даващо усещане за комично облекчение, когато протестите прераснат в насилие. Това го превърна в местна знаменитост. Кучето се появи по страниците на почти всички вестници в Гърция и размахваше опашката си по телевизията и в сайтовете по цял свят.

Когато държавните служители протестираха срещу съкращенията на правителството, Луканикос беше на обичайното си място отпред. Някои хора го наричаха Канелос (канела на гръцки), но властите в Атина, които го познават от 2006 г. като куче „Номер 1842“, предпочитат да го наричат Луканикос. Вероятно за да напомнят, че участието му в протестите не е било безвъмездно.

Бездомните кучета в Атина не са като себеподобните си в други големи градове. Вместо да ги затворят в кучкарници и да ги подложат на евтаназия, властите в Атина плащаха за изхранването на над 2000 бездомни кучета през 2010 година.

Те се кастрират, дават им се ваксини, идентифицират се с микрочипове и се връщат обратно на улицата, като носят около врата си табелка с телефонен номер, на който човек може да се обади, ако са в опасност или причиняват неприятности.

През 2012 година бе изпоцапана къщата на високопоставения германски служител в ЕС Хорст Райхенбах, който отговаряше за кризата в Гърция, и подпалили автомобила на съпругата му при нападение край Берлин. В съобщение до вестник „Берлинер моргенпост“ (Berliner Morgenpost) тогава отговорност за нападението пое групировка, нарекла се „Приятели на Луканикос“. Така Луканикос стана и международна „звезда“ на протестите против мерките за икономии, които бяха стоварени върху Гърция.

Кучето си отиде, но дали с него си отиде и протестният дух в Гърция?

Едва ли.

снимка: csmphoto.tumblr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)