google lunar x prize

Google стартира нова Лунна надпревара

28 януари 2015

Преди повече от 40 години, човекът за първи път стъпи на Луната, а някои хора все още помнят времето, когато Великите световни сили се бореха за това, коя първа ще успее да покори Космоса. С напредването на технологиите и изменението на политическата среда в света обаче, амбицията за това хората да изследват Луната като че ли отмина. През годините редица експедиции бяха изпращани в дълбокия космос, за изследване на Марс и астероиди, но земният спътник като че ли остана позабравен.

lunna nadprevara 3

Благодарение на Google обаче, тази тенденция е на път да се промени. Компанията организира нова Лунна надпревара с името Lunar XPrize, в която 18 частни изследователски екипа от цял свят се състезават, кой първи ще успее да приземи космически апарат на Луната. За да спечелят наградата от $20 милиона, екипите трябва да успеят да приземят апарата си на лунната повърхност, той да измине поне 500 метра по нея, да изпрати снимки до земята и да успее да се върне успешно.

lunna nadprevara 4

В допълнение, от Google организират мини събития с междинни награди, на последното от които 5 от екипите са били наградени с по $5.25 милиона за откритията и подобренията, които са успели да направят по своите апарати.

lunna nadprevara 5

Екипите получили награда в междинните състезания ще могат да задържат своите награди независимо дали спечелят надпреварата или не. Ако обаче това стане, сумата ще бъде удържана от голямата награда. Друга интересна подробност е набирането на средства за експедициите. Според правилата на Google, само 10% от тях може да са под формата на правителствена субсидия.

lunna nadprevara 6

Ако един от екипите наистина успее, това ще е първият в света частен апарат, който ще кацне на Луната. Според вицепрезидента на Xprize Robert Weiss, именно бързият темп на развитие на съвременните технологии предоставя възможността на малки екипи да постигнат резултати, които преди биха отнели десетки години и цели космически програми.

lunna nadprevara 7

Трябва да отбележим също, че кампанията е стартирана от Google през 2007 г., но екипите имат срок до края на 2016 г. да опитат да осъществят пътуването до Луната. Убедени сме, че с наближаването на крайния срок на състезанието ще получаваме все по-интересни и интригуващи новини. А ако и вие сте сред ентусиастите, които се интересуват от всичко, свързано с космически мисии, хода на Lunar Xprize може да проследите тук.

текст: Елена Михайлова
снимки: Google Lunar Xprize/Wikipedia

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)