Fasching в Инсбрук

Fasching в Инсбрук

18 февруари 2015

В немскоговорящите европейски страни – Германия, Австрия и част от Швейцария съществува традицията на празника Фашинг, преди Великия пост. Тя съществува много дълго време, някъде от средата на 15 век. Всъщност това е един карнавал, с който се ознаменува края на зимата, въпреки че не винаги и навсякъде топлите дни започват веднага след края на тържествата.

Fasching в Инсбрук

В този ден се празнува пристигането на нов път, нов сезон и ново време, а апотеоз на идеята е карнавалното шествие по улиците на града. Почти всеки град  в Германия и Австрия спазва традицията за празнуване и улиците се изпълват с маскирани хора. Така че, ако попаднете в този ден в някоя от тези страни, изведнъж ще видите на улицата много хора, облечени в носии, маски и всевъзможни превъплъщения,  да пеят песни, да се пие алкохол… Забавно е!

Picture 1 223

Ето, че и In Life попадна на това пъстро и весело шествие в алпийската столица на Австрия – Инсбрук.
На някои места още от сутринта започва карнавалната история. Дори в офиси, ако видите някой пристигащ на работа с маска – това е напълно естествено. Всички обичат този ден. И пак традицията казва точно в 11:11 да се излезе на дори малка разходка по улицата.

Picture 1 229

Този ден е кръстен на името на забавните кралските шутове от миналото, които преди началото на Великия пост хвърлат сажди в лицето на всички. Сега тази традиция се е поизменила, или поне за възрастните. Но децата нямат нищо против да се забавляват точно по този начин и да нарисуват здраво лицата си и дори да отидат в училище със специална цветна течност, за да се понапръскат допълнително.

Picture 1 236
Празненствата започват в събота, но кулминацията им идва във вторник преди Великия пост (Faschingdienstag). Традиционно на този ден се хапва  палачинки и риба. Вечерта завършва с фестивала. А от сряда започва Великия пост – символ на смирение и покаяние.

Picture 1 222

Ние, от In Life разбираме, че с една малка статия не можем да ви направим съпричастни до край на пъстрия и толкова весел празник, но поне за малко искаме да ви усмихнем с един вълнуващ момент за милиони европейци.

Забавлявайте се и вие!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)