Ciragan Kempinski – ювелирният хотел на Босфора

29 октомври 2014

Знаете приказката – има хотели и хотели. Ciragan Kempinski е от вторите. Той е дворец. Той е ювелирно творение на архитектурата. Той е най-красивият хотел от веригата  Kempinski. Той е в Топ 10 на хотелите в света.

Ciragan Kempinski

Ciragan Kempinski

Особено очаровение имат хотелите, които притежават история. Ето и тази на двореца Ciragan: 

SetHeight800-ISTTugraRestaurantNewL

Дворецът, построен от султан Абдулазиз е проектиран от архитект Никояус Байлан и изработена от синовете му Саркис и Хагор Байлан в периода между 1863 и 1867 г. по време на период, в който всички османски султани строят собствени дворци. Съществувала традиция всеки султан сам да построи нещо, а не само да ползва тези на своите предци.

SetHeight800-ISTExteriorDawnL

Çırağan Palace е последният пример на тази традиция. Вътрешните стени и покрив са направени от дърво, външните стени на цветен мрамор.

SetHeight800-ISTHotelLobbyL

 

Строителството и изработката на интериора на двореца продължават до 1872 г. Султан Абдулазиз не живял дълго в прекрасият си дворец – той е бил намерен мъртъв на 30 май 1876 г., малко след като бил детрониран. Неговият наследник, племенника си султан Мурад V, се мести в Çırağan Palace, но царува само за 93 дни. Той пък е  свален от брат му Абдул Хамид II поради предполагаемо психическо заболяване и е живял там под домашен арест до смъртта си на 29-ти август, 1904 г.

SetHeight800-ISTLaledanTerraceIL

По време на Втората конституционна монархия, султан Мехмед V  позволява на парламента да провеждат заседанията си в тази сграда. Само два месеца след като, на 19 януари 1910 г., голям пожар унищожава двореца, оставяйки само външните мраморни стени непокътнати.

SetHeight800-ISTBosphorusGrillIIIL

 

Всъщност този дворец е от периода на разпада на Османската империя и е свидетел на Младотурския преврат и обявяването на Турция за Република. Ето защо ви го представяме точно днес, деня в който Кемал Ататюрк оглавява новата държава.

SetHeight800-Presidential-Suite-Living-Room

През 1989 г. разрушения дворецът е закупен от японска корпорация, която възстановява двореца и го превръща в модерен хотелски комплекс, непосредствено до водите на Босфора.  

SetHeight800-Deluxe-Bosphorus-View-Room

SetHeight800-Sultan-Suite-Second-Bedroom

 

Днес той е един от най-луксозните пет-звездни хотели от веригата Кемпински, заедно с прекрасната си градина, открит басейн, ресторанти и бални зали.

SetHeight800-ISTInfinityPoolDawnL

А залезът от градините на Ciragan е най-вълшебната гледка…

 

снимки: Ciragan Kempinski

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)