Създателят на „3 минути България“ съживява забравени български занаяти

16 декември 2018

Canon България и създателят на поредицата „3 минути България“ Мартин Граховски стартират видео проект, в който ще покажат позабравени български традиции и красиви занаяти. Мартин е известен със своите необикновени пътешествия из България, запечатани в кратки въздействащи видеа. Фотографията и видеозаснемането са негова страст, която той развива непрекъснато и намира израз в наскоро създадената му компания 3 minute media.

В поредица от видеа ще бъдат показани родни местa, традиции и умения, които създават емоции и ни връщат назад към корените. Комбинацията на позабравеното, но носещо своята романтика и модерната техника на Canon, която улавя всеки детайл от историята, гарантира впечатляващ резултат.

Мартин Граховски - проект за БГ занаятите

И тъй като в стремежа си да сме в крак с всичко ново понякога забравяме за произхода си, Мартин и Canon се заемат със задачата да ни припомнят вечните традиции и изчезващите занаяти, които живеят и до ден днешен в някои кътчета от страната и се поддържат от достойни за уважение българи.

Първият герой на Мартин е Симеон Акмаджов, който работи в Етнографски музей на открито ЕМО „Етър“. Въпреки, че е доста млад, той се занимава с древния занаят хлопкарство – изработване на чанове (хлопки), които се поставят на вратовете на животните, за да може стопанинът винаги да чува къде се намира стадото му. Страстта на Симеон към занаятите се проявява още в ранна детска възраст и е подтикната от неговия дядо и любовта му към фолклора. Той с удоволствие кове хлопки за животните по стара българска традиция в своята впечатляваща работилница.

Мартин Граховски - проект за БГ занаятите

„За в бъдеще ще е хубаво тези занаяти да се предават на младите хора, защото, ако изчезнат и част от българската история също ще изчезне“ – споделя Симеон.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)