BMW празнува своята стогодишнина (част II)

26 август 2016

Така и BMW се появили като една следвоенна Молгожата, намерили си рибарска мрежа (добри адвокати), научили специална песен (ние сме невинни, но кадърни, дайте ни шанс) и даже конструирали правилната каручка за невъзможно – широкия разкрач. Каручката си има и име – Isetta, хибрид между мотор и кола, която е достатъчно лесна и бърза за произвеждане, отговаря на условията на победителите за разрешено производство, достатъчно евтина за купуване и достатъчно икономична за каране. Произведени са над 200 000 бройки, успеха е зашеметителен и бърз. Чрез нея BMW набрали и спестили парите, за да се заемат със сериозни возила.

bmw-festival-and-british-motor-museum-136

Имаше една такава Isetta на изложението, а гордите ѝ притежатели дори обядваха в нея, вероятно, за да я пазят. Тази симпатична двойка, както и (почти) всички останали участници на изложението бяха много щастливи да бъдат снимани и дори позираха усмихнати.

bmw-festival-and-british-motor-museum-137

В тази малка кола се сяда като на диван и вратичката се затваря чрез дърпане на волана към шофьора. Документът на стъклото свидетелства за местата, на които Isetta се е закарала сама, както и годината на производство й. Всички автомобили на изложението са в движение и успешно са минали технически преглед, иначе няма как да са тук. Правилата за движение по пътищата са много строги в Обединеното Кралство и спазването им е подсигурено от безкомпромисни глоби при най-малкото провинение.

bmw-festival-and-british-motor-museum-134

Ето още малко класически модели. Най-забавното при тях е колко са горди собствениците им. Предполагам заради времето, парите и чувствата, които влагат в ремонта и поддържането им.

bmw-festival-and-british-motor-museum-143

Още едно Dixi. Вижда се и двигателя, в който двамата джентълмени внимателно наливаха питейна вода.

bmw-festival-and-british-motor-museum-144

bmw-festival-and-british-motor-museum-152

Мястото на събитието беше избрано идеално. В деня на фестивала на участниците беше разрешено да спрат както на огромния паркинг на музея, така и по хълмчетата наоколо със специални карти-разрешения. Имаше няколко разпределения – на някои места се бяха наредили членовете на регионалните клубове с всякакви модели BMW, а на други места заедно бяха застанали притежателите само на определен модел BMW. Ние се разходихме наоколо и дъщеря ми, както за всеки пътепис, направи снимките. Подбрах най-интересните и ги подредих така, както ги видяхме и ние.

bmw-festival-and-british-motor-museum-12

bmw-festival-and-british-motor-museum-17

bmw-festival-and-british-motor-museum-13

BMW е вярна на принципа си да бъде „кола за шофьора“, за разлика от Мерцедес, която е „кола за пътниците“. За това и BMW е кола за състезания. В околностите на музея има писта за дрифтинг, където имаше малко рали на новите модели, но от шума и пушека, който идваше от там на мен ми се отщя да отида. За това пък имам предостатъчно снимки от спрелите автомобили. По-безопасни са.

bmw-festival-and-british-motor-museum-103

Тук продаваха някакъв нов вид ауспух, спрях да разгледам. На моя Форд-герой ауспуха е вързан и добре закрепен със здрава, дебела тел отдолу. Има нужда от нов…вероятно…Дали би му отивал е тоя…Ще му застане тамън като приложение за обработка на видео на Нокия 3310. Засмях се с глас при тази ободряваща мисъл. Продавачът ме погледна многозначително и помисли, че се радвам на видяното. Или съм пила. Отминах в усмивката на Мона Лиза на уста.

bmw-festival-and-british-motor-museum-201

Има и такива модели на BMW с DVD на облегалката за глава на предната седалка. Това е, за да имаш с какво да се забавляваш, ако гледката наоколо от кабриолета не ти е достатъчно интересна.

bmw-festival-and-british-motor-museum-95

Имаше и няколко домашни любимеца съвсем наясно, че са дошли и ще си тръгнат с BMW. Бяха горди като стопаните си, очевидно копирайки поведението им. С радост ни разрешиха да ги снимаме, защото вероятно бяхме единствените, които им обърнаха внимание през този ден – всички други не сваляха очи от колите. Кучетата не позираха – просто така си изглеждаха, като на кучешка изложба. Попитах стопаните дали три не са им много и се записах да взема едното в случай, че решат да намалят бройката. Изглеждаше малко вероятно, но кой знае. Оставих им телефонен номер. Сигурна съм, че отдавна са го изхвърлили, но поне опитах.

bmw-festival-and-british-motor-museum-220

Имаше и павилион, където можеше да се плати членство в националния клуб на BMW, като по случай изложението цената за годишния абонамент беше с намаление. Блузите пред павилиона бяха по 30 паунда, но ако се изчака до края на събитието в последния половин час ги продаваха на половин цена (това е стандартна практика на такива места). Ние не си купихме, защото не сме фенове на марката, а и щеше да е истинско предателство към милия ми стар Форд. Дощя ми се да имам блуза Форд, която да бях облякла. Това щеше да доведе или до смях наоколо, или до изгонване от изложението или до пъхане съчувствено на дребни монети и банкноти в празната ми пластмасова чаша за кафе.

bmw-festival-and-british-motor-museum-36

Любителите на марката BMW са по-особени от останалите шофьори, това ми стана ясно още в първия половин час на събитието. През останалата част на деня се опитвах да разбера как точно са по-различни и какво ги прави такива. По случайност една блуза (каквато не се продаваше на фестивала) ми даде обобщения отговор. Снимана е без разрешение, но пък много успешно, браво на дъщеря ми. Любителите на BMW не стават такива, те се раждат такива и просто намират мястото си, когато им дойде времето. Притежанието на BMW е повече от хоби, страст и любов взети заедно. То е нелечима диагноза, с която хората се гордеят.

bmw-festival-and-british-motor-museum-227

Разгледахме и музея на автомобила, но той заслужава цял отделен пътепис.

bmw-festival-and-british-motor-museum-130

Изложението „100 години BMW“ много ни хареса. Донесе ни нови познания и затвърди старите убеждения. Видях колко много са напреднали в автомобилостроенето и се сетих защо никога не съм искала и не съм карала такава кола. Много малко вероятно е това да стане и в бъдеще. Но знам какво да очаквам на пътя, когато видя синьо-бялата емблема на някоя от другите коли. Посещението си струваше от всяка гледна точка.

текст и снимки: vitoshaword.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)