Anthology: The Warner Bros. - Jaco Pastorius

Anthology: The Warner Bros. – Jaco Pastorius

03 октомври 2014

Легендарният Jaco Pastorius завинаги променя начина, по който се свири на бас китара. Rhino представя внушителното наследство на този музикален ревoлюционер с компилация от два диска, обхващащи периода 1980-82. Колекцията Anthology: The Warner Bros. Years ще излезе на 13-ти октомври и ще бъде налична и в дигитален формат.

Повечето от 22-те песни в изданието са избрани от 3 предишни албуми, издадени през Warner Bros. Това са записите Word of Mouth от 1981, The Birthday Concert (изпълнение на живо с банда, записано на рождения му ден през 1981) и Invitation, записан по време на турнето му през 1982 в Япония заедно с Word of Mouth Big Band. Като допълнение, колекцията включва и неиздаван до сега запис от 1981-ва на Jaco, който изпълнява бибоп класиката на Charlie Parker Donna Lee.

В бележките към изданието биографът на Jaco Bill Milkowski пише: „Чрез своите брилянтни иновации… Pastorius освобождава баса от традиционната му второстепенна роля и го превръща в потенциален солов и оркестрален инструмент“. Изпълнителят продължава да оказва влияние и днес на съвременни басисти като Robert Trujillo от Metallica, който ще продуцира документалния филм за Pastorius – Jaco. Филмът трябва да излезе през ноември.

Anthology проследява творчеството на Jaco, прескочил границите на това, което басът и джазът могат да бъдат, с парчета като Crisis, World of Mouth, Chomatic Fantasy, Johnny And Marry и красиво оркестрираната версия на баладата Three Views of a Secret. Изпълненията на живо, включени в колекцията, са избрани части от The Birthday Concert (парчетата Punk Jazz, Reza и Liberty City) и Invitation (Sophisticated Lady и Fannie Mae). В антологията присъства и запис на Okonkole’ Y Trompa, включен само в японското издание на Twins I & II.

Колекцията обръща внимание и на изпълненията на Jaco, станали част от албуми на други артисти като Nativity от записът I’m Fine, How Are You? на бразилския изпълнител Airto Moreira и главния сингъл Upside Downside в албума на китариста Mike Stern 1986.

снимка: Орфей Мюзик/Warner Music International

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)