Клокотница

788 години от битката при Клокотница

09 март 2018

На 9 март 1230 г. се състои битката при Клокотница, когато българският цар Иван Асен ІІ (1218-1230) разгромява войските на епирския владетел Теодор Комнин. Византийският император е пленен заедно със семейството си, а обикновените войници са освободени. Победата на българския цар има голямо значение и неговата власт се разпрострира и върху територии на Източна Тракия с Одрин и Димотика, Беломорието със Сяр, дн. Македония и части от дн. Албания.

В чест на българската победа е изсечен надпис, който гласи:

„В лято 6738 [1230], индикт 3, аз, Иван Асен, в Христа Бога верен цар и самодържец на българите, син на стария Асен, издигнах из основа и с живопис украсих докрай пречестната тази църква в името на светите четиридесет мъченици, с помощта на които в дванадесетата година от царуването си, в която година се изписваше този храм, излязох на война в Романия [Тракия] и разбих гръцката войска, а самия цар кир Теодор Комнин взех в плен с всичките му боляри. И цялата му земя от Одрин и до Драч превзех, гръцка още и арбанашка [албанска] и сръбска, а пък градовете, които се намираха около Цариград, и самия този град владееха фръзите [латинците], но и те се покоряваха под ръката [скиптъра] на моето царство, понеже нямаха друг цар освен мене и благодарение на мене прекарваха дните си [съществуваха], тъй като Бог така заповяда, понеже без Него нито дело, нито слово не се извършва. Нему слава вовеки, амин.“

Надписът се намира в църквата „Св. Четиридесет мъченици” в Търново, затова е известен като Търновския. Църковният храм е изграден и наименуван в чест на победата при Клокотница, тъй като на 9 март – денят на битката, се отбелязва паметта на четиридесетте севастийски свети мъченици.

Вижте още: Св. Четиридесет мъченици е днес

текст: Силвия Аризанова
снимка: „Цар Иван Асен ІІ при Клокотница”, картина на Васил Горанов / facebook.com/vasilgoranovart

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)