5 от най-бележитите български архитекти от Освобождението до днес

17 март 2015

Днес съюзът на Архитектите в България отбелязва своята 50-годишнина. Съюзът на Архитектите в България е приемник на Българското техническо дружество (основано след Освобождението на България през 1885 г.) и правоприемник на Българското инженерно-архитектно дружество (основано 1893 г.), на Дружеството на българските архитекти (основано 1926г.), на Съюза на българските инженери и архитекти (основан 1937г.) и на Научно-техническия съюз (за периода от основаването му 1949 до 1965г.) – по отношение дейността на Дружество “Архитектура”. САБ е член и на Международния съюз на архитектите (UIA).
По случай годишнината решихме да ви представим 5 от най-видните български архитекти, допринесли за облика на България от Освобождението до днес.

hotel imperial
1. арх. Киро Маричков – Малко хора днес свързват фамилията Маричкови с архитектура, но дядото на музиакнта Кирил Маричков е един от първите родни архитекти с европейска диплома. Той е автор на някои от най-красивите сгради в София, сред които е известният Грандхотел “Империал“. Той е събирал хайлайфа на града в изискания си ресторант. След 50-те години сградата се преустройва в хотел “Средец “ и бар “Ориент“, “Интерпред “, ЦК на ДКМС, а през 1990 г. в нея отваря централния си офис Първа частна банка.

арх. Никола Лазаров
2. арх. Никола Лазаров – Той един от най-изтъкнатите български архитекти от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Сред архитектурните му шедьоври са къщата на д-р Моллов на пл. “Народно събрание” 11, строена през 1909 година, къщата на Коста Балабанов на ул. “Граф Игнатиев ” 2, строена през 1914 година, къщата на Киро Стефанов на ул. “Париж” 1, строена през 1921 година, къщата на д-р Калинков на ул. “11 август” 14 (днес приемна на Столична община), строена през 1909 година.

арх. Георги Фингов
3. арх. Георги Фингов – Той завършва архитектура във Виена и е проектирал редица знакови сгради в София и Пловдив. Интересно е да отбележим, че това е един от първите архитекти в България, който започва да използва елементи на сецесион за декоративните елементи в сградите.

мавзолея на Екзарх Антим I
4. арх. Коста Николов – Той също е един от най-видните архитекти от началото на 20-ти век. Сред знаковите му сгради са Главна дирекция на мини „Перник“, окръжната палата в Плевен, военния клуб в Лом, театъра в Разград , окръжната палата в Шумен, работническата болница в София. Във видинския архив се съхраняват и оригиналните проекти на архитекта за храм „Св . Николай“, мавзолея на Екзарх Антим I, къщата на митрополит Неофит (на ул. „Н. Цанов“), къщата на д-р Минков – днес дирекция на Историческия музей, внушителна двуетажна къща на Ел. К. Д. Попова (която е разрушена при изграждането на к-с „Съединение“), читалище „Цвят“ във Видин и къщите на братя Нинко и Тодор Вълчеви, на Цоко Стайков и на Андрей Вълчев в гр. Кула.

арх. Владо Вълков
5. арх. Владо Вълков – Това е един от най-нашумелите млади архитекти днес, който макар да е българин, жъне повечето си успехи в чужбина. Той е автор на сградата на медицинския център на университета в Далиан , Китай и е първият българин, включен в престижната Еurope 40 under 40. Всяка година престижно жури избира 40-те най-успешни и изявени млади архитекти и дизайнери от цяла Европа. Конкурсът се организира от Европейския център за архитектурно-художествен дизайн и градоустройствени изследвания, който е филиал на Американския музей по архитектурата и дизайн в Чикаго. Младият архитект привлича вниманието и на група китайски инвеститори и печели конкурс, организиран от най-голямата жилищно-строителна компания в Китай – „Ванке”. Така той ще участва в проектирането на един от най-новите и внушителни небостъргачи в Китай.

текст: Елена Михайлова
снимки: Internet

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. България никога е нямала добри Архитекти, факт! Всички сгради са проектирани от „вносни“ Архитекти и за това центъра на София е красив, а що се отнася до новите са повече от измислени и безвкусни, цигания до шия. Дано в следващите 50 години се роди поне един

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)