426 шамара от Брюксел за земеделието

16 октомври 2014

Брюксел направи на пух и прах проекта на България за новата Програма за развитие на селските райони в периода 2014-2020 г. и го върна за тотално преработване.

Европейската комисия е изпратила 426 критични бележки на 112 страници до агроведомството през миналата седмица. Резултатът – достъпът на българските фермери до 2,338 млрд. евро се блокира в зародиш, стартът на програмата се отлага за след Нова година, а 2014 година ще е нулева за българските фермери, пише вестник „Труд“.

От критичния доклад, с който изданието разполага, става ясно, че ЕК пита защо програмата за агробизнеса противоречи на целите, заложени в Споразумението за партньорство на България с ЕС до 2020 г. Това е основният документ за използването на евросредствата през този програмен период, в който страната ни посочва целите, които ще постигаме с парите.

Брюксел посочва, че има разминаване между очертаната в споразумението стратегия за публична инфраструктура в селските райони и тази в програмата. Освен това агроведомството е изпратило новата програмата без екооценка и без анализ за плюсовете и минусите от предходната европрограма за селата.

Редица от предложените нови мерки, по които ще се реализират проекти, са без анализ за необходимостта им, пише още в бележките. Посочва се, че в програмата „трябва допълнително да се подредят приоритетно интервенциите, свързани със заетостта в селските райони, а българските органи трябва да предприемат своевременни и достатъчно всеобхватни мерки, за да отстранят наблюдаваните в миналото недостатъци, свързани с обществените поръчки“.

Програмата бе изпратена в Брюксел в последния възможен срок, на 2 юли т.г., от бившия аграрен министър Димитър Греков. „Ако ме питате като експерт, бих казал, че е по-добре да започнем да пишем нова програма, но като министър на земеделието няма как да ви го кажа, защото не може да лишим бизнеса с още една нулева година откъм евросредства“, коментира служебният аграрен министър Васил Грудев пред „Труд“. Земеделското министерство си е поставило за цел да изпрати преработен вариант до 27 ноември т.г. По върнатия проект Брюксел умува 3 месеца, така че оптимистичната прогноза е стартът на програмата да се забави поне до средата на януари догодина.

Васил Грудев призна вчера, че страната ни ще загуби между 70 и 98 млн. евро в края на тази година. По програмата за рибарство пък щели да бъдат загубени 3,5 млн. лв.

снимка: svemar.net

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)