3 ноември - ден на българския художник

3 ноември – ден на българския художник

03 ноември 2014

И българският художник има свой празник – 3 ноември. Денят се чества в памет на наш български художник – Пимен Зографски, храмостроител, иконописец и книжовник. Всъщност през не толкова далечната 1993 година Зографски е обявен за покровител на българските художници. Идеята е на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие (манастирите около столицата) „Св. Пимен Зографски“. До тогава денят 3-ти ноември се чества само като църковен празник.

Покровителят на артистите с четка е български монах от манастира „Св. Георги Зограф“ на Атон. Живял е в края на ХVI век и се е занимавал със зографство и книжовна дейност. Рисувал е стенописи и икони. Зографският манастир, където той пребивава, е един от най-големите в Света гора и единственият днес български манастир там. Известният български зограф, чието рождено име е Павел, е роден през 1540 г. След смъртта на родителите си той раздава имуществото си и заминава за българския атонски манастир. Там получил името Пимен.

Легендата разказва, че когато е на 55 години, му се явява Св. Георги и го напътства да се върне при народа си като духовен водач. Преподобният Пимен уважил Божията воля. Той се отправил към българските земи, които обикалял, като през цялото време проповядвал словото Божие. С името на Пимен се свързват около 300 църкви и 15 манастира, повечето от които е изографисал сам. Сред тях са Черепишкият, Драгалевския, Илиенския, Сеславският, Смиловският и Суходолският манастир. За негово дело се приемат стенописите в софийската църква „Света Петка Самарджийска“.

Пимен изписва образа на най-известния български светец и закрилник на българите св. Иван Рилски в Курилския, Сеславския и Черепишкия манастири.

снимка: rdpauw.blogspot.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)