29 юли е Международен на тигъра

29 юли 2020

Само преди 10 години датата 29 юли е приета за Международен ден на тигъра. Целта на този празник е да информира обществеността за проблемът с изчезващите красиви животни от рода на големите котки.

Тигрите са хищни бозайници от семейство котки. Един от четирите представителя на род Пантера (лат. Panthera), който се отнася към подсемейството на големите котки. По маса този хищник отстъпва само на белите и кафявите мечки.

Най-висок и най-тежък е Амурския тигър. На дължина достига до 3,8 метра, на височина до 110 см, а възрастните екземпляри тежат до 300 килограма. Събратята му – Бенгалски тигри му отстъпват с по около 1/3 от тези показатели, като разликата е чувствителна само в тегло – бенгалските тежат по около 130 килограма. Индокитайския и малайския тигър имат сходни параметри, а най-малки са китайските тигри и тези, живеещи на о. Суматра. Три вида тигри вече са заличени – Закавказкия, Явнаския и Балийския.

Само до преди век популацията на тигрите по света е надхвърляла 100 000 екземпляра. Днес броят им е ужасяващо намалял – повече от 20 пъти. В световен мащаб популацията им днес наброява не повече от 5 000 индивида.

Тигриците могат да забременеят само през 4-5 дни от цялата година. Обикновено раждат по 2-3 малки. Шарките на всеки тигър са уникални – нещо като нащите отпечатъци от пръстите. Нощно време зрението им е с около 6 пъти по-остро от човешкото, а освен това са и отлични плувци: за един ден тигър може да преплува разстояние от 30 километра. Когато се налага да преследват плячката си, на кратки разстояния могат да развият скорост до 60 км/ч.

Маркират територията си, като драскат с нокти дървета и използват урината си, чийто мирис донякъде напомня тази на пуканки с масло. Кръстоската от мъжки лъв и тигрица се нарича лигр, а мъжки тигър с лавица дават тигролъв.

В Китай и днес, ако си позволите да убиете тигър, без да е при самоотбрана, наказанието е смърт.

снимка: wallpaperwarrior.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)