Най-накрая Меркел е готова да остави Гърция

05 януари 2015

Германският канцлер Ангела Меркел е готова да остави Гърция да напусне еврозоната, ако радикалната левица застраши политиката на  фискални ограничения в тази страна, каза още в събота електронното издание на списание Der Spiegel ,

Германското правителство счита, почти неизбежно излизането на Гърция от еврозоната, ако лидера на опозицията Алексис Ципрас (СИРИЗА радикалната левица) оглави правителство след изборите , изоставяйки линията на фискална дисциплина и неизплащане дълговете на страната „, се казва в сайта на седмичника, въз основа на“ източници, близки до правителството на Германия. “

„Рискът от заразяване на други страни е ограничен като Португалия и Ирландия, например. Те се считат санирати. Освен това, Европейският механизъм за стабилност  осигурява мощен механизъм за спасяване и банков съюз за осигуряване безопасността на кредитни институции „, продължава изданието.

Първата реакция на Spiegel дойде от секретаря  по европейските въпроси, Майкъл Рот. „Гърция е член на еврозоната. И трябва да остане така. Ние трябва да се избегнем  такива изказвания, защото могат да причинят политически и икономически последици, които са крайно нежелателни,“ казва той на своя Twitter акаунт.

Гръцкият парламент в сряда потвърди разпускането си  и организацията на 25 януари на  предсрочни парламентарни избори. В социологическите проучвания води радикалната левица СИРИЗА. Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, иска да сложи край на политиката на строги икономии, наложени на страната от нейните международни кредитори (Тройката на ЕС, ЕЦБ и МВФ) в замяна на 240 милиарда евро заеми. Той също иска да преговаря за ново преструктуриране на държавния дълг.

В понеделник, Волфганг Шойбле даде изявление, че Гърция е длъжна да продължи по пътя на реформите, които са в ход и че „няма алтернатива“, независимо от изхода на бъдещите избори.

Победата в  парламентарните избори за СИРИЗА в Гърция през януари ще отбележи началото на „необходими промени“ в Европа,  прогнозира от своя страна Алексис Ципрас. Ципрас иска да направи Гърция „положителен пример за прогресивизъм в Европа“. „С енергични преговори, ние гарантираме, наистина справедливо участие на страната ни в еврозоната, без строги икономии, които ни налагат правилата на ЕС„, заяви лидерът на СИРИЗА. „Ние трябва да прекратим с режима на  строги икономии“, настоя той.

Очевидно предстоят интересни времена за еврозоната, които ще пренаредят и политиките в рамките на Европейският съюз.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)