20-те най-стари градове в света – II част

Сподели:

Най-старите градове в света са магия, защото са съхранили хилядолетни културни и социални пластове и до днес носят самочувствие и знаменитост на жителите си. След първите 10 града идва ред и на втората декада:

Бейрут, Ливан

Бейрут, Ливан
Откога датират първите обитатели: 3000 г. пр. Хр.

Столица на Ливан, както и нейн основен културен, административен и икономически център, Бейрут може да се похвали с 5000-годишна история. Разкопките в града са разкрили финикийски, римски, арабски, османски останки, а самият той се споменава в писма до фараона на Египет още през 14 в. пр.Хр. От края на гражданската война в Ливан, е също така и модерна туристическа атракция.

Газиантеп, Турция

Газиантеп, Турция
Откога датират първите обитатели: 3650 г. пр.Хр.

Намиращият се в южната част на Турция, близо до границата със Сирия Газиантеп (възможно е да сте го чували и като Антеп) има впечатляваща история, разгръщаща се чак до времената на Хетското царство. Атракцията, която пък никой не бива да пропуска е цитаделата, която се намира в центъра на града още от римско време. Със сигурност обаче ще бъдете очаровани не само от множеството музеи или страноприемници и бани отпреди векове, но и от каменните къщи и кипящи от забързан живот базари.

 Пловдив, България
Пловдив, България
Откога датират първите обитатели: 4000 г. пр. Хр.

Вторият по големина град в България се заражда като тракийско селище, преди да стане основен град в Римската империя. По-късно попада във византийско и османско владение, преди да стане неделима част от българската история.  Сочен е за главен културен център, с много останки от античността, включително римския амфитеатър и акведукт, както и османски бани. Не можем да не цитираме и думите на римския писател Лусиан: „това е най-големият и най-прекрасният от всички възможни градове. Неговата красота свети още отдалеч“.

Сидон, Ливан

Сидон, Ливан
Откога датират първите обитатели: 4000 г. пр. Хр.

На около 25 мили южно от Бейрут се намира Сидон, сочен за един най-важните и най-старите финикийски градове, заедно с Тир и Библос. Твърди се, че селището е било посетено от Исус и Свети Павел, както и от Александър Велики, който го покорява през 333 г. пр. Хр. Днес, вече под името Сайда, е третият по големина в Ливан и е административен център на губернаторство Южен Ливан.

Фаюм, Египет

Фаюм, Египет
Откога датират първите обитатели: 4000 г. пр. Хр.

На югозапад от Кайро, на западния бряг на река Ганг  се простира и Фаюм – в миналото част от древния египетски град Крокодиполис, където местните са се кланяли пред свещения крокодил Петсучос. В настоящето, той се състои от големи базари, редица джамии, оригинални бани, а съвсем наблизо могат да се видят и пирамидите Лехин и Хавара.

Суза, Иран

Суза, Иран
Откога датират първите обитатели: 4200 г. пр. Хр.

В миналото, е бил столица на Еламската империя, преди по-късно да бъде завладян от асирийците, а след това и да попадне под властта на управляваната от Кир Велики Персия. Вероятно го познавате и от трагедията на Есхил – „Персей“, считана за най-старата оцеляла пиеса в историята на театъра. Днес, вече под името Шуш, градът може да се похвали с население от едва 65 000 души.

Алепо, Сирия

Алепо, Сирия
Откога датират първите обитатели: 4300 г. пр. Хр.

За разлика от Дамаск, Алепо се счита за икономически център на страната преди избухването на гражданската война през 2011 г. Бил е в ръцете на римляни, византийци, араби, монголи, османци.

 Дамаск, Сирия

 Дамаск, Сирия
Откога датират първите обитатели: 4300 г. пр. Хр.

Сочен от някои източници като най-старият обитаем град в света, Дамаск се превръща във важно средище след пристигането на сирийците, които създават мрежа от канали и развиват водоснабдителната му система. Сочен за друго от завоеванията на Александър Велики, през вековете е бил в римско, арабско и османско владение, което му дава изключително историческо богатство. Логично е сред най-популярните туристически дестинации в света.

 Библос, Ливан
Библос, Ливан
Откога датират първите обитатели: 5000 г. пр. Хр.

Основан като Гебал от финикийците, той носи името си от легендата за гърците, които внасят папирус в града (оттам се предполага, че и английското название на библията идва именно от Byblos). Сред основните му туристически обекти са древните храмове, замъкът Библос, баптистката църква „Св. Йоан“, построена от кръстоносците, както и средновековните му стени.

Йерихон, Палестина

Йерихон, Палестина
Откога датират първите обитатели: 9000 г. пр. Хр.

Според най-много източници, именно това е най-старият постоянно населен град в света. През годините археолози са открили под него останките на 20 по-древни селища, с което историята му се разпростира на 11 000 години. Йерихон се намира в близост до р. Йордан на Западния бряг, като в него днес живеят около 20 000 души.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...