20-те най-стари градове в света – I част

Сподели:

Били ли сте някога в Атина?! И ако отговорът е „да“, какво ли е било усещането ви, когато за първи път в живота си зърнете останките от отминалите цивилизации, разбирайки и нагледно какво е истинското значение на думата „история“ в най-пълния й възможен смисъл?! А истината е, че красивата гръцка столица е далеч зад“българската гордост“ Пловдив в класацията на най-старите обитаеми места в света.


И така, впуснете се в приключението, наречено „история“ заедно с нас.

Варанаси, Индия
Варанаси, ИндияВаранаси, Индия
Откога датират първите обитатели: 1000 г. пр. Хр.

Известен още и със старото си име – Бенарес и разположен на западния бряг на Ганг, това е едно от най-старите селища, обитавани без прекъсване в света и най-старото въобще в Индия. Счита се за изключително важен свещен град и за хиндуисти и будисти, а според легендата е основан от Бог Шива през 5000 години. Не можем да не споменем и какво казва за него легендарния Марк Твен – „той е по-стар от историята, по-стар от традицията, по-стар и от легендите, просто е два пъти по-стар от всички тях, взети заедно“.

Кадис, Испания
Кадис, Испания

Кадис, Испания
Откога датират първите обитатели: 1100 г. пр. Хр.

Известен още и като Гадис, той впечатлява не само с факта, че е почти изцяло изграден от камък град-крепост на брега на Атлантическия Океан, но и с историческия дух, който можете да усетите във въздуха още при първите си стъпки тук. Дом на испанския флот от 18 век, счита се, че е основан от финикийците като малък търговски пункт около 500 г. пр. Хр., а по-късно падайки под властта на Картаген, той е база на операциите на Ханибал и завладяването на Южна Иберия. Следват времена на римско и мавританско господство, преди да изживее пълния си ренесанс през епохата на изследванията.

Тива, Гърция
Тива, Гърция

Тива, Гърция
Откога датират първите обитатели: 1400 г. пр. Хр.

Като основен конкурент на древна Атина, Тива бил могъщ и силен град, който дори предоставил помощ на Ксеркс по време на Персийската инвазия 480 г. пр. н. е. През вековете обаче, изгубил славния си статут и днес е по-известен като пазарен град в централна Гърция.

Ларнака, Кипър
Ларнака, Кипър

Ларнака, Кипър
Откога датират първите обитатели: 1400 г.пр.Хр.

Основан под името Китион от микенците през 13 в. пр.н.е, той е сред най-древните градове не само на Стария континент, но и в света. По-късно става първата финикийска колония на Кипър. Известен като притегателна туристическа дестинация с красивите си плажове с многобройни палмови дървета, той може да се похвали и с редица археологически обекти, които нито един ценител на историята не бива да пропуска.

Атина, Гърция
Атина, Гърция

Атина, Гърция
Отгога датират първите обитатели: 1400 г. пр.Хр.

Какво ли не е изписано и казано за столицата на Гърция?! Като люлка на западната цивилизация и родно място на демокрацията, историческото наследство на Атина е повече от очевидно. Тук можете да се насладите на редица гръцки, римски, византийски и османски паметници, а нито един човек, който вече я е посетил, няма да зададе повече въпроса защо това е сред най-посещаваните въобще градове в Европа. Помните ли думите на Александър Велики: Колко велики са опасностите, които срещнах, за да извоювам добро име в Атина?!

Балх, Афганистан
Балх, Афганистан

Балх, Афганистан
Отгога датират първите обитатели: 1500 г. пр. Хр.

Днес Балх може да е малък и скромен град в северната част на Афганистан, но преди време е бил едно от най-великите и легендарни места в света. Познат под името Бактра при древните гърци, той е описван като „майката на градовете“ от арабите. Достига възхода си между 2500 и 1900 г. пр. Хр., малко преди този на Персийската империя. Днес градът се състои от антични развалини, но пък е известен и като дом на памучната индустрия в региона.

Киркук, Ирак
Киркук, Ирак

Киркук, Ирак
Откога датират първите обитатели: 2200 г. пр.Хр.

Разположен на около 150 мили северно от Багдад, градът се намира на територията на древна Асирия, като заради стратегическото му местоположение за него са спорили още и Вавилония и Мидийската империя. Макар и не особено впечатляващ като туристическа атракция, не е за пропускане да разгледате археологическите обекти Джармо и Йорган Тепе в края на града, както и да се насладите на гледки към цитаделата и гробницата на пророк Данаил. В края на краищата, говорим за място с над 5000-годишна история.

Арбил, Ирак
Арбил, Ирак

Арбил, Ирак
Отгога датират първите обитатели: 2300 г. пр. Хр.

Малко на север от Киркук се намира и град Арбил, управляван през вековете от асирийците, персите, арабите, турците, гърците. Той е бил основна спирка от „пътя към коприната“,  а дори и днес една от големите й забележителности – крепостта Цитаделата, издигаща се на 26 метра от земята, продължава да привлича погледите на туристите с неповторимата си визия.

Тир, Ливан
Тир, Ливан

Тир, Ливан
Откога датират първите обитатели: 2750 г. пр. Хр.

Според гръцкия историк Херодот, някога това е бил изключително богат и могъщ град, най-големият и най-важен във Финикия. Около 332 г. пр. Хр. е завладяван от Александър Велики след седеммесечна обсада, а по-късно става и римска провинция. Днес основен отрасъл е туризмът, като логично римският хиподрум в центъра на града е в списъка на Юнеско на световното културно наследство.

Jerusalem

Йерусалим, Израел (Палестинска автономия)
Откога датират първите обитатели: 2800 г. пр. Хр.

Духовният център на еврейския народ и третият най-свят град в света Йерусалим е дом на няколко ключови религиозни обекта, сред които Купола на скалата, Стената на Плача, Църквата на Божи гроб и джамията Ал-Акса. През дългогодишната си история той е бил обсаждан 23 пъти, атакуван 52 пъти, превземан 44 пъти и два пъти унищожаван. За великолепието му можем да съдим и от думите на бившия министър председател на Великобритания Бенджамин  Дизраели – „Гледката на Йерусалим е като историята на света, дори повече, като историята на земята и небето“.

 

Следва…

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...