20 години от приемането на България за асоцииран член на ЕС

20 години от приемането на България за асоцииран член на ЕС

01 февруари 2015

Ето кратка история на отношенията между България и Европейския съюз, за това как страната ни стигна до този ден и какво всъщност честваме днес.

През май 1992 г. България беше приета в Съвета на Европа. На 8 март 1993 г. беше подписано Европейското споразумение за асоцииране между Европейските общности и техните страни-членки, от една страна, и България, от друга. В края на същия месец (29 март 1993 г.) беше подписано Споразумение между Република България и Европейската асоциация за свободна търговия и страните-членки. С тези две споразумения България, заедно с други бивши европейски социалистически страни, започна процес на приобщаване към зони за свободна търговия на основата на принципите и правилата, разработени в рамките на ГАТТ. 
След като Европейските общности отговориха през 1991 г. на изразените желания за членство и от други бивши социалистически страни с идеята за подписване на ново поколение споразумения за асоцииране, България води преговори и подписа на 8 март 1993 г. Европейско споразумение за асоцииране, което влезе в сила от 1 февруари 1995 година.  Всъщност оттогава започна да се прилага търговската част на Европейското споразумение за асоцииране, а в пълния си обем то влезе в сила от 1 февруари 1995 година. С него се осигурява договорно-правната основа на отношенията между България и Европейския съюз. Чрез Европейското споразумение за асоцииране ЕС се ангажира с оказването на решаваща подкрепа за успешното завършване на политическите и икономически реформи в страната. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)