филм фест

19-ят София филм фест раздаде наградите си

15 март 2015

Българският филм „Урок“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е големият победител на 19-ия Международен филмов фестивал София Филм Фест.

Филмът бе удостоен с Голямата награда „София – град на киното“ за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми на режисьори от цял свят, която има и парично изражение от 7 000 евро, осигурени от Столична община. Лентата спечели още три отличия – Наградата за най-добър български игрален филм, Наградата на ФИПРЕССИ (Международната критика) и Наградата на публиката.

Церемонията по връчване на наградите на фестивала се състоя снощи в Зала 1 на НДК. По време на тазгодишния филмов маратон бяха представи 224 филма от над 60 държави. Над 300 бе броят на международните гости, между които режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и киноексперти.

Специалната награда на журито беше присъдена на филма „Млади сме, силни сме“ (Германия) на режисьора Бурхан Курбани.

Наградата за режисура се присъди на Габор Рейз за филма „По необясними причини“ (Унгария). Почетен диплом (Special Mention) за режисура беше присъден на Андрес Кларион Ранхел за филма му „Илда“ (Мексико).

Наградата Jameson за български късометражен филм се присъди на филма „Гинка“ (България) на режисьора Антония Милчева. Jameson диплом (Special Mention) се присъди на филма „Врагове“ (България) на режисьора Христо Симеонов.

Наградата „Милениум“ за най-добър документален филм беше присъдена от международно жури с председател Шон Макалистър (режисьор, Великобритания), Светла Търнин (изпълнителен директор на „Cinema Politica“ Network, Канада) и Светослав Драганов (режисьор, България) на филма „Образът на мълчанието“ (Дания-Финландия-Индонезия-Норвегия-Великобритания) на режисьора Джошуа Опенхаймър. Документалното жури присъди и Почетен диплом (Special Mention) на филма „Остров на разбитите души“ (Хърватска) на режисьора Тиха К. Гудач. Наградата „Домейн бойар“ за най-добър балкански филм се присъди от международно жури с председател Нана Джорджадзе (режисьор, Грузия), Кафка Яворска (фестивален директор, Полша) и Ситора Алиева (програмен фестивален директор, Русия), на филма „Следвай гласа ми“ (Турция-Франция-Германия) на режисьора Хюсеин Карабей.

Балканското жури присъди и Почетен диплом (Special Mention) на филма „Аферим!“ (Румъния-България-Чехия-Франция) на режисьора Раду Жуде. Наградата на гилдията на българските кинокритици за балкански филм се присъди на филма „Защо аз?“ (Румъния-България-Унгария) на режисьора Тудор Джурджу.

Журито присъди и Почетен диплом (Special Mention) на филма „Събирач на трупове“ (България) с режисьор Димитър Димитров. Наградата на младежкото жури на фестивала, с почетен член актьорът Никола Стоянов, определи за най-добър филм от Международния конкурс „Без граници“ (Иран) на режисьора Амирхосеин Асгари. На 19-ото издание на международния София Филм Фест бе връчена Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино на актьорите Иван Иванов и Франко Неро, в памет на продуцента Карл Баумгартнер, режисьора Нана Джорджадзе.

снимка: theregularmoviegoer.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)