Международен ден на доброто

17 февруари – Ден на спонтанните актове на доброта

17 февруари 2018

Стресът и умората в напрегнатото ежедневие често ни правят равнодушни към проблемите на другите до момента, в който се окаже, че самите ние се нуждаем от протегната ръка. Днешният 17 февруари се отбелязва като Ден на спонтанните актове на доброта (Random Acts of Kindness Day) – една от новите инициативи на международните благотворителни организации. Този празник се отбелязва, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Защото добротата не зависи от външните ни белези, а от вътрешните такива. Затова нека, без излишно да спорим, “поговорим” малко за най-великото нещо, което можеш да направиш в този живот. Не е необходимо да изкачиш Еверест, за да си обичан, признан, да се чувстваш удовлетворен, да живееш в хармония със себе си. Трябва просто да си добър без да имаш причина, безкористно и открито.

Добрите дела сами по себе си трябва да ти доставят удоволствие, и в същото време давайки нещо на другите хора или помагайки им, ти не трябва да очакваш награди. Това е истинската добротa. Стресът, умората и раздразнението от ежедневието най-често ни правят равнодушни към проблемите на другите хора до момента, в който се окаже, че самите ние се нуждаем от протегната ръка. И тогава търсим подкрепата на хора, за които „безкористна помощ“, „състрадание“ и „отзивчивост“ са не просто думи, а смисъл на живота, призвание и мисия.

Добротата в пет изречения – според китайския мислител и философ Конфуций:

* „Този, чието сърце е настроено дори за малко доброта, няма да отхвърли никого.“
* „Който наистина е добър, никога не може да бъде нещастен. Който наистина е мъдър, никога не може да бъде объркан.“
* „Добротата се постига едва когато трудните неща се вършат правилно. Който е постигнал това, може да бъде наречен добър.“
* „Ако си заедно с добър човек, винаги мисли как би могъл да последваш примера му. Ако си с лош човек, то погледни в себе си.“
* „Не причинявай на други това, което не искаш теб да те сполети.“

Ето няколко предложения, в които ще сме щастливи да се включите и да направите живота по-щастлив и по-радостен поне на един човек, поне за един миг, през този празник. А дай Боже да се сещаме и да правим добри дела все по-често през цялата година.

Първо предложение: Усмихни се на един непознат!
Може да е малко дете на улицата, възрастна жена на опашката в магазина ии друг шофьор чакащ на червен светофар в съседната кола до вас. Кой знае….може да направите живота му по-ветъл, по-слънчев….и самия той да направи деня на друг човек вълшебен!

Второ предложение: Направи услуга!
Задръж вратата на асансьора на съседа вместо да бързаш да хлопнеш под носа, защото много бързаш или ти е неудобно да си мълчите в кабината. Пусни някой пред теб на опашката, някой по-възрастен, майка с дете или някой произволен. Дай на другарче да препише от теб на контролното.

Трето предложение: Спомни си за някого!
Обади се на някой, който не си чувал отдавна – стар приятел, баба си, далечен роднина. Напиши му съобщение във Фейсбук, обади му се по скайп, със сигурност ще му стоплиш сърцето.

Четвърто предложение: Напиши го лично!
Нариши писмо, направи картичка, напиши бележка на любимия, на колегата, на родител, на съученик. Напиши я НА РЪКА! Сигурни сме, че ще я запази и спомена ще топли сърцето му дълго.

Пето предложение: Стани благодетел!
Дари играчки, дрехи, книги или помогни финансово!

снимка: layoutsparks.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)