16 ноември е Международен ден на толерантността

16 ноември 2019

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателоство между народите. На същата дата държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. С Резолюция 51/95 от 12 декември 1996 г. Общото събрание на ООН обяви 16 ноември за Международен ден на толерантността като следствие от приетата от ЮНЕСКО Декларация за принципите на толерантността.

„Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията.”, се казва в член първи на декларацията.

Истинската толерантност всъщност e израз на дълбокото убеждение, че мултикултурността е богатство, а не бедствие. Тя е качество и изкуство, което трябва да се възпитава и развива, защото активната толерантност започва у всеки от нас, всеки ден. Толерантността е средство за борба с омразата, с невежеството, с разделението на „ние” и „те”. Тя е условие за мир, демокрация и устойчиво развитие. Нека не само в този ден, а и всеки ден се радваме на многообразието, защото всички живеем с една и съща надежда – да завещаем на децата си един по-добър свят, в който ще творят свободно и без страх, свят – основан на уважението и взаимопомощта.

 Снимка: UN

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)