13 златни правила за свирене в оркестър

13 март 2015

1. Всички трябва да свирят едно и също произведение.
2. Преди свирене всички трябва внимателно да настроят инструментите си, за да могат след това да свирят фалшиво с чиста съвест.
3. На всеки знак за повторение оркестъра задължително трябва да спре и да започне дискусия, дали трябва да се повтори, или не. Публиката много обича това.
4. Не е необходимо страниците да се обръщат бързо. Никой няма бърза работа, а пръстите ви трябват за нещо много по-важно.
5. Всички знаци за динамика, легато и орнаменти не трябва да се спазват. Те са там само за да може диригента да се наслаждава на разнообразието на партитурата
6. Грешно изсвирената нота на правилното място е правилна нота.
7. Ако всички други освен вас са се загубили, започнете да свирите по-силно, докато не започнат да свирят по вас.
8. Ако един пасаж е труден – трябва да се забави. Ако е лесен – трябва да се забърза. Това няма никакво значение, защото така или иначе всички в края на пиесата ще се съберат.
9. Ако някой се е загубил напълно, трябва да спре и да каже на висок глас: „Не чувате ли, че свирим фалшиво? Трябва да се настроим веднага!”
10. Ако оркестъра спре заради вас, задължително разкажете на всички в детайли за причината – например сутрешния скандал с жена ви. Това ще бъде много интересно на всички.
11. Грешна нота, изсвирена плахо, е грешна нота. Грешна нота, изсвирена уверено, е интерпретация.
12. Когато целият е оркестър свършил, а вие имате още ноти за досвирване, изсвирете ги – в края на краищата, вие получавате голямата си заплата за докрай свършена работа.
13. Всички са си свършили работата перфектно, когато интерпретацията на произведението няма нищо общо с оригинала.

превод от английски: Тодор Митров
снимка: wikimedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)