13-годишен български пианист свири на червения роял на Елтън Джон

16 март 2015

13-годишният русенски пианист Николай Димитров имаше уникалния шанс да свири на червения роял на сър Елтън Джон, който бе изваден на камерната сцена на световноизвестната зала „Роял Албърт Хол“ в Лондон, предаде кореспондентът на БГНЕС в Русе.

Българският талант изпълни Импромптю на Шопен в гала концерта по награждаването на лауреатите от Международния конкурс по пиано „Гранд Прайз Виртуозо“ в Лондон.

Николай бе най-малкият участник във възрастовата група от 13 до 15 години, но получи максималната оценка от журито, което му присъди абсолютната първа награда. Русенският седмокласник от Училището по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ е единственият българин, отличен с награда сред участници от цял свят. Той бе аплодиран бурно от публиката и специално отличен от организаторите на конкурса като една от новите надежди на музикалната сцена.

Ден по-рано, Българският културен институт в Лондон организира първия самостоятелен концерт на Николай Димитров. Събитието предизвика огромен интерес и събра над 150 почитатели на джаза и класическата музика, предимно чужденци. Заради големия брой зрители се наложи да бъдат отворени и трите зали на посолството.

Лауреатът на Международния конкурс „Гранд Прайз Виртуозо“ изпълни на първия си самостоятелен концерт програма – интересна комбинация от класическа музика и джаз. В първата част на концерта прозвучаха произведения на Бах, Шопен, Шуман и Панчо Владигеров. Голямата изненада за събралите се чужденци и българи дойде във втората част на концерта. Младият музикален талант представи творби от Джоузеф Козма, джаз импровизации и подари като бис на възторжената публика популярното джаз парче „Fly me to The Moon“.

След концерта се състоя и дискусия с участието на младия лауреат и неговата преподавателка Даниела Кюркчиева. Публиката зададе въпроси относно музикалните предпочитания на Николай Димитров, неговите приоритети и вкусове. В последващите коментари, посетителите на концерта изразиха своето много силно впечатление от великолепното изпълнение на младия пианист и добрата организация и гостоприемство от страна на БКИ Лондон. „Огромният талант, невероятното чувство за хумор и интелект на този млад човек са наистина впечатляващи“, заяви след концерта Джеси Харингтън, продуцент в лондонска агенция за млади таланти.

Специални благодарности от името на Училището по изкуствата в Русе бяха отправени към БКИ Лондон в лицето на неговия директор Светла Дионисиева. Музикалният педагог Даниела Кюркчиева изтъкна отличната организация на концерта, предвид изключително кратките срокове. От името на училището тя подари картина на русенската художничка Виргиния Пенчева с дунавски пейзаж. Самият Николай посвети лондонския си дебют на 55-ата годишнина на Училището по изкуствата в Русе. Докато младият музикант беше в Лондон, стана ясно, че е включен в окончателния списък на изявените деца на България от Клуб 2014 на фондация „Димитър Бербатов“.

Изявите на Николай и клавирния му педагог Даниела Кюркчиева в Лондон станаха възможни благодарение на подкрепата на фондация „Русе-град на свободния дух“, която припозна пианиста като едно от „Лицата на Русе“.

снимка: akcent.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)