1,2 млн.лв. на година за заплати на съветниците на Борисов и четирите му вицета

1,2 млн.лв. на година за заплати на съветниците на Борисов и четирите му вицета

13 ноември 2014

Големият брой на вицепремиерите сериозно увеличава бройката на политическите кабинети. Това стана ясно от промяната на Устройствения правилник на Министерския съвет, която бе разгледана на правителственото заседание. Независимо, че Борисов реши да намали почти наполовина съветниците си, спрямо 20-те, които служебният министър-председател Георги Близнашки бе назначил, сумата, която ще се отделя за фонд „Работна заплата“ на помощниците на премиера и четирите му вицета е внушителна.

Премиерът Бойко Борисов и неговите вицепремиери Румяна Бъчварова, Томислав Дончев, Меглена Кунева и Ивайло Калфин ще бъдат подпомагани от общо 42 души, предаде репортер на БГНЕС.

Борисов ще има политически кабинет от 11 съветника, експерти и технически сътрудници. Тримата вицепремиери – по коалиционната политика и държавната администрация Румяна Бъчварова, по европейските фондове Томислав Дончев и по европейска политика Меглена Кунева ще имат 9-членни кабинети. Ивайло Калфин ще има 4-членен кабинет в качеството му на вицепремиер. Калфин обаче ще има политически кабинет и като социален министър.

Само началниците на кабинетите на четиримата вицепремиери ще струват на бюджета около 10 000 лв. на месец. Около 12 000 лева за 20 работни дни ще излизат заплатите на съветниците на всяко от трите вицета Бъчварова, Дончев, Кунева, съветниците на вицепремиера Калфин ще излизат около 3000 лв. на месец. Най-ниски ще са заплатите на техническите сътрудници – около 800 лв. на месец.

Месечно за заплати на политическите кабинети на премиера и четиримата му заместници ще се плащат общо около 60 000 лв. или над 700 000 лв. на година.

Четири пъти в годината обаче към заплатата си членовете на политическите кабинети ще получават и бонуси, които варират между половин и цяла заплата. Така общата сума за заплати на 42-та членове на само пет от политическите кабинети на властта ще достигне около 1,2 млн. лева за година управление.

снимка: kiwinews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)