Инсбрук – Алпи, Златен покрив и Сваровски

26 януари 2017

Инсбрук  е един от най-красивите австрийски градове и истинско алпийско бижу. Той е разположен в Западна Австрия и е център на провинция Тирол. Сгушен в австрийските Алпи, недалеч от границите с Италия и Швейцария, града е отправна точка за множество от най-престижните по-малки зимни курорти, разположени наоколо.

aa745c5bae19caa5744efac9fbda14e8

Центърът на Инсбрук, с градската дворцова резиденция и прочутия Златен покрив

Инсбрук не е голям и населението му наброява около 120 000 души.  Разположен е живописно от двете страни на река Ин, която е и кръстница на града. Обкръжен е от изключително красиви планински вериги. Градът съчетава по невероятен начин в себе си австрийските културни традиции, богата история и  безброй възможности за спорт и отдих, както през зимата, така и през лятото. 

Innsbruck-Wallpaper

Инсбрук е прочут център на зимните спортове

Показателно за това е и факта, че Инсбрук е домакин на Зимни олимпийски игри два пъти – през 1964 и 1976 година.На територията му или съвсем близо до него са разположени няколко ски комплекса. През 90-те години тук бе един от центровете за сноубордисти и тази култура живее в града и до днес, като се подържа и от многото събития през годината, свързани със сноуборда, на които идват хора от цял свят.

Picture-1-220

Централната зона на Инсбрук, по време на карнавала Fasching

Инсбрук е прекрасно място за семейна почивка – с многобройните си ресторанти с традиционна тиролска и италианска кухня, магазини, казина, кина и театри, клубове… Развлеченията тук очакват и малките гости на града: зоопаркът, в който са събрани животните, обитаващи Алпите, пистите за шейни и детските школи за ски. За мнозина Инсбрук е несравним център за зимен спорт, където хармонично се съчетават прелестите на висококласните скиорски курорти и изискаността на един от най-очарователните градове по света. В града има няколко университета и колежа с над 25 000 студенти. Взети заедно с големия брой италианци, които идват тук, те правят нощния живот в града доста интересен.

1604875_193840160815141_900483173_n

Инсбрук по поречието на река Ин

Инсбрук се намира в подножието на Бренер – един от най-известните алпийски проходи. Градът започва да се развива още в края на 12 век, когато тук е построен замък, защитаващ моста над река Ин. По-късно е изградена крепостна стена и херцог Фридрих през XV век основава в Инсбрук своя резиденция. 

Innsbruck-view-Martyr

Изглед над Инсбрук

След това император Максимилиан І прави града център на Хабсбургската империя. През XVI  и XVII век тук е създаден университет, в този период в средновековния град израстват също така църкви и дворци в бароков стил. Днес границите на Инсбрук се опират до склоновете на заобикалящите го високи планини. 

Innsbruck-for-desktop

Центърът на Инсбрук по Коледа със Златния покрив

С удоволствие може да се разходите из старинния център, съхранил културните традиции във вековете. Задължително е  да видите прочутия „златен покрив“, който наистина е златен и е построен от император Фридрих IV като тераса към централната градска резиденция. Той е и символ на града. От 2003 година, сградата на Златния покрив е седалище на Международния алпийски конгрес.
Градската кула, със своите 56 метра височинаq се вижда почти от всяка точка на Инсбрук. А в църквата Хофкирхе, която е готическа дворцова катедралаq се намира гробницата на император Максимилиян I. Особено ценни са релефите, около нея, проектирани от Албрехт Дюрер.

Innsbruck-Images

Триумфалната арка в Инсбрук

Триумфалната арка е построена по заповед на императрица Мария Терезия, по случай брака на сина й Леополд.
Всеки ден, точно в 17ч. ще чуете звъна на една камбана. Тя е наистина специална, защото това е една от най-големите камбани в света и се нарича Камбаната на Мира. Тя, както и множество камбани по света са произведени в местната леярна – една от атракциите на града. Тя е на 400 години и се ръководи от едно и също семейство, вече 15-то поколение.

Innsbruck-HD

Музеят на Сваровски в Инсбрук

Разходката из забележителностите на Инсбрук включва и стария средновековен замък, пътя край река Ин, където в живописна редица са разположени цветни къщи, колоната на Света Ана, Националния тиролски музей и задължително – Музея на Сваровски.
Тук е едно истинско приключение, защото музея е издълбан в скалата и представлява пещера, където са разположени хиляди кристали на световно известния бранд във всевъзможни форми, пластики и арт произведения.

Посещението в Инсбрук няма да е същото, ако не вкусите и от прочутата полента. Тя е типично ястие за района и представлява каша от царевично брашно, полята с масло и сервирана с телешки дроб. Вкусно е!

Picture-1-230-880x586

Карнавала Fasching в Инсбрук

Големи празници настават във града, когато се зададе зимния карнавален празник на немско говорящите народи Fasching. Традицията съществува много дълго време, някъде от средата на 15 век. Всъщност това е един карнавал, с който се ознаменува края на зимата, въпреки че не винаги и навсякъде топлите дни започват веднага след края на тържествата.

Innsbruck-Widescreen
И след тази импровизирана фоторазходка, грабвайте ските и се запътвайте към някой от съседните ски съоръжения или курорти. Зимната приказка е гарантирана!

текст: Валерия Симеонова
снимки: In LIFE, Insbrguide

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)