100 години от рождението на Джонас Солк - бащата на ваксината срещу полиомелита

100 години от рождението на Джонас Солк – бащата на ваксината срещу полиомелита

28 октомври 2014

В годините след Втората световна война полиомиелитът е една от най-тежките болести, особено сред децата. Само през 1952 се заразяват над 300 000 души, от които умират 58 000. Именно поради тези тежки параметри и застрашителните размери на тази болест, изобретената и разработена от Солк ваксина е едно революционно и значимо за човечеството откритие.

100 години от рождението на Джонас Солк - бащата на ваксината срещу полиомелита

100 години от рождението на Джонас Солк – бащата на ваксината срещу полиомелита

 

Джонас Солк e американски имунолог и днес честваме 100 години от рождението му. Той създава ваксината си срещу полиомиелита на 26 март 1953. Роден е на 28 октомври 1914. Тя се базира на инжектирането на мъртъв вирус в тялото на пациента, за да се даде възможност на организма да изгради имунитет, без да се разболее сериозно. Веднъж имунизирано срещу вируса, тялото изгражда допълнителен имунитет и срещу по-тежки форми на същия вирус. Ражда се в Ню Йорк в семейството на руски имигранти от еврейски произход. Въпреки че родителите му нямат средно образование, те настояват синът им да получи добро образование и Солк завършва Медицинската академия на Ню Йорк. Още там той проявява силен интерес към науката и по-специално микробиологията. След завършването работи в Университета на Мичиган под ръководството на известния учен д-р Томас Френсис.

След успеха си с разработването на ваксина срещу полиомиелита основава Института Салк, превърнал се по-късно във водещ световен изследователски център. В последните години от живота си се посвещава в разработването на ваксина срещу СПИН.

Jonas-Salk

Съвременните технологии вече ни позволяват да се борим с коварни болести, които само преди десетилетия смятахме за неизлечими, но благодарение на тях сега се разработват редица лекарства за превенция срещу тези вируси. Днес и Google обърна вниманието ни към личността на американския имунолог Джонас Солк, като в негова чест промениха логото на началната си страница.

Ето защо и ще повторим: Човечеството ти благодари, д-р  Джонас Солк!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)