10 храни,

10 храни, които може би сте съхранявали погрешно

11 декември 2014

Ако сте отхората, които изхвърлят често зеленчуци и други продукти в кошчето твърде често, знайте, че не сте сами. Никой не дава наръчник за това как да се съхранява храна правилно, как  да се удължи срокът на годност и аромат. Всъщност статистиката в тази посока е най-впечатляваща в САЩ – средният американец изхвърля повече от 20 килограма храна на човек всеки месец, според National Resources Defense Council – това е еквивалентно на $ 165.0 милиарда долара на година, завършващи в кофите за боклук.

Ето защо решихме да ви препоръчаме няколко ценни съвета за това как правилно да съхранявате вашите хранителни стоки, за да запазят те аромата си, да се спестят пари и не на последно място да се намалят хранителните отпадъци.

Mixed Nuts

Ядки:
Ядките е най-долре да се съхраняват в хладилник. Ако ги оставите в шкаф или килер, техните естествени масла гранясват бързо при стайна температура и  предизвикват остър, горчив вкус. Хладно и сухо място, каквото ще им намерите в хладилника  забавят процеса и те могат да издържат в продължение на дори година.

Яйца:
Яйцата се съхраняват задължителнов хладилник и то в най-студената му част. И това е средата му. Независимо, че e сурови яйца в най-студената част на хладилника – средния рафт. Въпреки че формите за съхранение на яйца на почти всички хладилници са на вратите, експертите съветват, че именно там температурата е най-променлива и е по-добре да им се потърси друго място.

Бяло брашно:
Не се изненадвайте – за бялото брашно най-дългосрочното съхранение е във фризера. Препоръчва се използване на херметически затворени контейнери етикетирани с датата на годност. Хладно и сухо помещение на рафт в кухненския шкаф се прилага при краткотрайна употреба (1-3 месеца).

Картофи
Най-подходящият начин да се съхранят картофите е да ги поставите в перфорирани пластмасови торбички или хартиени торби далеч от светлината. Избягвайте кухненски горещи точки като под мивката, над фурната или близо до прозорец. Прекаления студ и минусовите температури, превръщат  нишестето на картофа в захар, променят цвета си. Топлината пък спомага за покълване. Трябва да се внимава с тях!

new 211

Домати
Доматите със сигурност са продукт, който особено трудно се съхранява. Хладилникът води до загуба на вкус при доматите, а поставянето при стайна температура на пряка слънчева светлина води до загуба ва вода. Трябва да се примирим, че доматите са продукт за краткосрочно съхранение и е най-добре да бъдат поставени в хартиена торбичка в по-хладна част от кухнята.

IMGP0995

Босилек
При него е определено ясно – влажна и хладна среда. Има два често препоръчвани методи за съхраняване на босилек: 1. стъблата във влажна хартиена кърпа и се поставят в запечатваща се пластмасова торбичка. Поставят се във чекмедже с контролирана температура или вратата на хладилника. 2. Изрежете стъблата като цветя и ги поставя в един буркан с вода. Дори ги декорирайте като част от интериора в кухнята, но внимавайте – трябва  да са на хладно, да сменяте водата им и да пръскате листата им всеки ден с вода.

new 217

Целина
Най-надежден начин за съхраняването й е да се сложи във фолио и след това в чекмедже на хладилника с контролирана температура.  Фолиото позволява етилена, произведена от целина да не избяга.  Ако е увита в найлон, газът остава в затвореното пространство и  прави хрупкав стръка целина.

Хляб
Не е тайна, че хлябът може да се съхранява дългосрочно във фризер. Вместо да изхвърляте стария хляб, нарежете го, поставете го в хартиена чанта или чанта за замразяване и го приберете във фризера.

Лук
Килера енай-доброто място за съхранение на лук. Небелен, сух и прибран в хладно, сухо и тъмно място с въздушен поток – това е правилното му съхранение. Не в пластмаса.
IMGP0992

Чесън
Смята се, че чесънът обича сенчести места с добра циркулация на въздуха. Надежден начин за дългосрочно съхранение на цели главички чесън е фризерът, но има риск цветът да пожълтее Независимо от това  ароматът ще остане непокътнат.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)