10-те най-скъпи ресторанта в Европа (част I)
Ако посетите някой от тях, със сигурност, ще констатирате само едно – че глобалната криза сякаш ги е заобиколила старателно. Тези „храмове“ на кухнята от най-висок клас все така предлагат необикновено вкусна, но и изключително скъпа храна. Стойността само на едно блюдо, което се сервира там, обикновено надвишава сто евро, а за бутилка вино ще трябва да оставите поне хиляда! Е, нека разберем кои са те и с какво ни изкушават…
Le Meurice – Париж, Франция
В един от най-известните хотели на френската столица се намира поредният ресторант ( на горната снимка, б.а.) на „Краля на кухнята“ Ален Дюкас. За интериора му той се е вдъхновил от Версайския дворец, а през прозорците на заведението се открива гледка към градините на парка Тюйлери. Ресторантът е носител на 3 Michelin Star. Специалетът на заведението е морски дарове с черни трюфели, а една порция от него струва 125 евро.
Sketch Lecture Room & Library – Лондон, Великобритания
Този ресторант отваря врати през 2002 г., но още с откриването си се превръща в любимо място за мнозина. Макар и до ден-днешен никой да не може да обясни защо е нужно най-евтината закуска в него да струва 50 евро. Всъщност, предпочитаното блюдо в това отношение е закуска от лангуста, която се предлага срещу 120 евро.
Restaurant Paul Bocuse – Лион, Франция
Французинът Пол Бокюз се закичи с наградата „Майстор готвач на века“ през 2011 г., но неговият ресторант също е носител на 3 Michelin Star, при това още от далечната 1965 г. На почит в заведението е супата, носеща името на собственика, чиято рецепта той създава специално за френския президен Валери Жискар д`Естен през 1975 г. Една порция от нея струва 90 евро.
Noma – Копенгаген, Дания
Ексцентричният готвач Рене Реджели изкушава посетителите с оригинални и нетрадиционни блюда, сред които тост с морски таралеж, круши с къдраво зеле и говеждо тартар с мравки. Но специалитетът на заведението е дива патица, а цената й е по договаряне.
Maison Pic – Валанс, Франция
Ан-Софи Пик е единствената жена главен готвач, която също се е закичила с 3 Michelin Star. Любимата готвачка на звездите от фестивала в Кан, носи готварството в кръвта си, защото тя е наследница на истинска кулинарна „династия“, която са основали нейните баба и баща. И тук специалитетът на заведението е по договаряне, но се знае само, че представлява филе от костур, приготвено с черен хайвер.
(следва продължение)
текст: Марио Трифонов
снимки: WEB