Чудо на Чудесата сътвори Ансамбъл Българе!

15 юни 2016

Чудо на Чудесата сътвори Ансамбъл Българе! Не, не е пресилено. Има събития, които  разтърсват националното самочувствие  и оставят трайна следа в съзнанието ти, които те карат да повярваш в България и ей така – да си щастлив, че си българин! Ето това бе неописуемия музикално-танцов спектакъл на Ансамбъл Българе. Да, именно неописуем, защото каквито и думи и определения да използваме, все няма да са достатъчни за това, което видяхме снощи.

DSC_1016

Ансамбъл Българе на финала на спектакъла Осмото чудо, 14 юни 2016, Зала 1 на НДК

Усърдно подготвяният спектакъл Осмото чудо на Ансамбъл Българе, без изненада препълни Зала 1 на НДК снощи за своята примиера. Публиката определено очакваше силна постановка, познавайки добре изявите на Националния танцов ансамбъл и ревностното предание за силата на традициите ни, което те представят. Очакваше се и поредната демонстрация на високия професионализъм на танцьори, композитори, изпълнители. Но! Това, което снощи се случи надмина всички прогнози, всички очаквания и наистина стана Чудо! Чудо на Чудесата!

DSC_0858

Ансамбъл Българе на финала на примиерата на спектакъла Осмото чудо, 14 юни 2016

Всички вие  скоро ще имате възможност да видите кадри от спектакъла на екраните на In LIFE TV и по сцените у нас и в чужбина, но примиерата бе изживяване, което наистина спира дъха! И те праща в друго измерение – на гордост, на поклонение пред силата на българските традиции, на непоколебима вяра в Чудото България!

DSC_0220

Танците от спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе – примиерата

DSC_0449

Кадри от танцовите сцени на спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе

DSC_0422

Кадри от дунавския танц от примиерата на спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе

DSC_0670

Танцови сцени от примирата на спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе

Българският музикален фолклор с неговото уникално разнообразие от тактове е нещо, с което всички ние, дори и не особено музикално настроените знаем и се гордеят. Но да превърнеш това в Чудо, в Осмото чудо на света… Това вече само Христо Димитров и Ансамбъл Българе го умеят!

DSC_0609

Кадри от добруджанския танц на спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе

Думите на Христо Димитров – създател, ръководител и вдъхновител на Ансамбъла в началото на спектакъла, наистина обещаха сериозно представление. Той сподели, че със сигурност този спектакъл ще обиколи българските и световните сцени, но никой друг няма да бъде изигран с толкова страст и вдъхновение, с такава любов и тръпка.

c9c4241e-7321-4f16-a4cd-933925418a8d

Бен Крос от първия ред на Зала 1 на НДК в очакване на примирата Осмото чудо на Ансамбъл Българе

Спектакълът е построен по идея, заимствана от картината на Ян Мърквичка “Ръченица”. Ирландският актьор Бен Крос изигра ролята на  Джеймс Баучър, който е изобразен на картината. Той  разказа историята в спектакъла. В Осмото чудо се преплетоха по невероятен начин киното с  музикалното и танцовото изкуство.

DSC_0004_2

На сцената излязоха около 100 артисти – певци, танцьори. Бен Крос, в ролята на Джеймс Баучер и българинът Атанас Сребрев в ролята на унгарският композитор Бела Барток,  водеха разказа от кабината на Ориент Експрес. А опияняващия разказ на Джеймс Баучер за българските ритми, за неравноделните тактове и за магията на българската музика бе придружен с виртуозните танци на момичетата и момчетата от Ансамбъл Българе, с неземния глас на Албена Вескова и останалите солисти на трупата.

DSC_0747

Албена Вескова в спектакъла Осмото чудо на Ансамбъл Българе

DSC_0815

Импровизираната разходка из българските фолклорни области – от Добруджа, през Тракия до Македония и тържеството на неравноделните тактове накараха препълнената зала да онемее. Изключителна хореография, прекрасни костюми и красиво намигане към най-интересните родни традиции и обичаи. Залата изригна в аплодисменти, когато Бен Крос заяви на събеседника си от екрана, че Македония винаги е била част от България. Последваха разтърсващо силни за националното ни самочувствие и определение думи, които изправиха на крака зала 1 в нестихващи аплодисменти. Финалният диалог между Бен Крос и Атанас Сребрев: „Не! Това не е Чудо! Това е България!“ определено разплакаха залата. Кулминация, която ще се помни дълго!

DSC_0874

Патриарх Неофит, бе първият, който стана на крака, просълзи се  и остана така до края на възторжените аплаузи. А те бяха почти един час! След разтърсващия финал на Осмото чудо, на сцената излязоха всички артисти, танцьори, композитори, хореографи и целият екип, реализирал спектакъла. На сцената се качи и Бен Крос, който на български език произнесе думи, които дълго ще отекват в съзнанието на всички, имали щастието да се докоснат до Чудото!

DSC_0978

Бен Крос изнесе покъртителна 8 минутна реч на български и разплака България

DSC_0934

Бен Крос и Христо Димитров след като Бен Крос произнесе покъртителна реч на български на примиерата на Осмото чудо

DSC_0950

DSC_1000

Христо Димитров – вдъхновител и създател на Ансамбъл Българе от сцената на Осмото чудо

Но чудото едва сега започва! То ще приключи  тогава, когато целия свят разбере, че българският фолклор е ОСМОТО ЧУДО! Ние, всички истински повярвахме в тези думи на Христо Димитров! Защото АНСАМБЪЛ БЪЛГАРЕ СЪТВОРИХА ЕДНО ВЕЛИКО БЪЛГАРСКИ ЧУДО! ЧУДО НА ЧУДЕСАТА!

DSC_1016

Очаквайте пълните филми от трескавата подготовка, зад кулисите и всичко за спектакъла Осмото чудо само по In LIFE TV!
Разгледайте и пълните албуми със снимки на профила ни във Facebook!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)