Четири сезона с Антонио Вивалди

04 март 2017

Четири сезона! Целият ни живот, разделен на сезони, свързани в техния безспирен ход…
Първо Зима – студено красива и вихрена, после Пролет – вдъхновена, зелена и надеждна, следва горещо, емоционално и щастливо Лято и накрая тъжна, златна и затихваща Есен. И краят е начало…
Много е трудно да разкажеш красотата на машината на времето. Човечеството с цялото си културно развитие и великите си имена го прави от както свят светува. Но една от най-красивите приказки за сезоните, тази, която всички знаем е преразказана с ноти. С великото изкуство на музиката. И това е сътворено от един от най-големите композитори на всички времена – Антонио Вивалди.  

Antonio_Vivaldi

Антонио Вивалди е роден на 4 март 1678 във Венеция/по други данни на 5 март/, столицата на Венецианската република. И това е причина на днешния ден да си спомним за живота на един от най-великите композитори. Поради страх, че може да не оживее, тъй като се ражда седмаче, твърде слаб и болнав, той е кръстен незабавно в дома си от акушерката. Не се знае как е живял в детските си години, но вероятно в бедност. Неговият баща, Джовани Батиста, е бил бръснар, преди да стане професионален цигулар, и обучавал младия Антонио, като обикалял с него да свирят из града. Антонио Вивалди имал медицински проблем — пристягане на гърдите (вид астма). Въпреки проблема си, той учи цигулка и композиране, отчасти заради предписание за музикална активност. Майка му, Камила, смята музиката – особено театралната – за “дяволска работа”. Затова за хилавия си син избира кариерата на свещеник. Антонио се съгласява с този избор подозрително леко. Когато е на 15 (1693), той започва да учи за свещеник, а през 1703, когато вече е на 25 г., бива ръкоположен. След ръкополагането му за свещеник, започва работа в Ospedale della Pietà, институция за образование на сираци, незаконно родени или бедни момичета, място със завидна музикална репутация. Скоро Вивалди се сдобива с прозвището „Червеният абат“ , най-вероятно заради цвета на косата си.

Chiesa_di_San_Giovanni_in_Bragora_-_Venezia
Не след дълго свещеничество, през 1704 г., Вивалди е освободен от задължението да отслужва литургии, поради влошеното му здраве, а в късната 1706 се оттегля от активна свещенослужителска дейност.
На 1 декември 1703, Вивалди става майстор-цигулар във венецианският дом за сираци „Благотворително сиропиталище на Милосърдието“. Това била една от четирите подобни институции на Венеция. Тяхна цел била да дадат подслон и образование на деца, които са изоставени, осиротели или чиито родители не можели да се грижат за тях. Те били финансирани от Венецианската република. Скоро след назначаването на Вивалди, сирачетата започнали да печелят почит и уважение дори и в чужбина. Композиторът написал за тях повечето си концерти, кантати и църковна музика. 

IMGP4425
През 1713 г. той вече отговаря и за музикалните мероприятия, а през 1716 г. е музикален директор  на институцията.
В течение на това време Вивалди написва значителна част от своята музика, включително много опери и концерти. През 1705 г. била публикувана първата му колекция с композиции  — неговият Опус 1 бил колекция от сонати за 2 цигулки и басо контино, все още в стандартен стил. През 1709 г. се появила и втора колекция от 12 сонати за цигулка и басо контино . Големият успех дошъл с неговата първа колекция от 12 концерта за соло, дуо и 4 цигулки със струнен съпровод — L’Estro Armonico , който е публикуван в Амстердам през 1711. Шумният успех на тази творба кънти из цяла Европа, когато през 1714 г. се появява и четвъртият му опус — La Stravaganza, колекция от концерти за соло цигулка и струнни.
През 1718 г., композиторът започва да пътува. През 1717 или 1718 на Вивалди е предложен новият престижен пост на Капел-майстор в двора на принц Филип на Хесен-Дармщад, управител на град Мантуа. Композиторът се преместил там за 3 години и поставил няколко опери, а по-късно и в Рим.

IMGP4444
През 1725 той се завръща в любимата родна  Венеция, където поставя 4 опери в една и съща година. 
Именно в този период той написва прочутите си „Годишни времена“, четири тричастни цигулкови концерта, обрисуващи природни сцени в музика. През времето, прекарано в Мантуа, Вивалди се запознава с амбициозната млада певица Ана Джиро, която става негова ученичка, протеже и любима примадона, преди да почине. Въпреки мълвата, няма доказателства, че двамата са имали връзка, преминаваща границите на приятелството и професионалното сътрудничество. В зенита на своята кариера Вивалди приемал поръчки от европейските благородници и кралски особи. Сватбената кантата Gloria e Imeneo, например, била сътворена за брака на Луи XV. Опус 9  пък бил посветен на император Карл VI.

12825448_459676487564839_1103523080_n

Животът на Вивалди, подобно на много композитори от неговата епоха, приключил във финансови трудности. Неговите композиции не се задържали на почит за дълго във Венеция. Музикалните вкусове се менели бързо, в отговор на което композиторът бил принуден да продава ръкописите си за незначителни суми. Решил да замине за Виена. Причините за това заминаване не са съвсем ясни, но навярно Вивалди се е надявал на среща с Карл VI, който ценял работите му и му обещал служба в имперския двор.  Скоро обаче след пристигането му във Виена, Карл VI умира. Това бил тежък удар на съдбата към композитора, тъй като той загубил кралската подкрепа и източникът си на доходи. Не след дълго, в условията на финансови трудности, на 27-ми или 29-ти юли 1741 г. Вивалди починал. Тленните му останки били положени в семпъл гроб във Болничното гробище на Виена.

IMGP5154-880x582

Днес Вивалди почива в Карлскирхе във Виена. Къщата, където е живял във Виена е разрушена. На нейно място е разположен хотел Сахер. И на двете места има мемориални плочи, както и звезда в негова памет.
В родната Венеция има прекрасен Музей на музиката на Вивалди, за който можете да прочетете повече ТУК.

Но времето и пространствата остават без значение за великата музика, която Антонио Вивалди ни завещава. И сезоните мълчат и следват своя ход под звуците на ненадминатите Четири сезона…

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)