Няма алтернативно детство!

Сподели:

На 22 ноември в София се проведе национална заключителна конференция по проект „Обучение на професионалисти за работа с деца в грижа”.  В конференцията участваха деца и млади хора от Варна, София и Монтана, представители на социални услуги за деца, екипи по приемна грижа, колеги от Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, неправителствени организации и УНИЦЕФ.

unnamed (4)

През изминалите две години в Международната организация SOS Детски селища и в осем национални сдружения в България, Хърватия, Естония, Франция, Унгария, Италия, Латвия и Румъния беше пилотирана обучителна програма за професионалисти, които работят с деца в алтернативна грижа за да прилагат в работата си подход, основан на правата на детето. У нас в обученията се включиха 107 социални работници, педагози и приемни родители от София. Враца, Благоевград, Търговище и Габрово.

unnamed

Въз основа на оценката на обученията бяха изведени национални препоръки:
– Всички професионалисти, които работят с деца в грижа, да получават базисно и надграждащо обучение по права на детето.
– Обучения за реализиране правата на детето да бъдат включени в университетските програми и в програмите за следдипломна квалификация на специалистите, които работят с деца.
– Децата и младите хора да имат достъп до обучение за правата на детето с подходящи програми, които съответстват на възрастта и развитието на детето.
– Да се проведе проучване и анализ на информацията по отношение на съществуващи обучителни програми по правата на детето и добри практики.

Децата и младите хора също дадоха препоръки към възрастните: Да направим необходимото всички, които работят за деца и с деца, да познават и да спазват правата на детето във всекидневната си работа, защото няма алтернативно детство.

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...