Любовни писма на велики мъже (част I)

11 февруари 2016

Празникът на влюбените – Свети Валентин е на прага. Ако все още се колебаете какво да подарите на любимата си, ако искате наистина да я впечатлите, а не можете да си позволите почивка до някоя от най-романтичните дестинации, които ви представихме, все още имате шанс да го направите….

От древни времена основното и най-романтично обяснение в любов е писмото. Кой от нас не би искал да получи подарък – любовно писмо, което ще остане до сърцето ни завинаги. И макар според великия Шекспир за истинската любов да не може да се говори, тъй като, по думите му, истинското чувство се изразява по-скоро с дела, отколкото с думи, хиляди знайни и незнайни творци са писали за любовта. Всеки от собствената си гледна точка и спрямо нежните трепети, които са владеели мислите му тогава. Много велики хора по света са редили красиви думи за това най-велико чувство. Ето защо днес ви представяме няколко вдъхновяващи, магични и затрогващи любовни обяснения  на велики мъже към любимите. Дано ви послужат за вдъхновение!

ludwig-van-beethoven

Бетовен до „Моята безсмъртна любима”

Добро утро на 07 юли,

Въпреки че все още съм в леглото, мислите ми бягат към теб, моя Безсмъртна любима, понякога радостни, после тъжни, очаквайки да разбера дали съдбата ще ни чуе, или не.

Да живея сам е единственото решение за мен – или само с теб, или напълно сам.

Да, аз съм решен да стигна до края, до предела на времето и пространството, за да стигна до теб и да падна в прегръдките ти, за да ти кажа, че ти си моят дом и мога да изпратя душата си, въплътена в теб, в царството на духовете.

Да, за нещастие, така е. Ти ще намериш сили да преодолееш всичко, особено след като знаеш колко съм ти верен; никой друг не може да притежава сърцето ми – никога, никога!

О, Господи, защо трябва да се разделяме с хората, които обичаме! И въпреки това сега моят живот във Виена е ужасен. Твоята любов ме прави едновременно най-щастливият и най-нещастният човек. На моята възраст имам нужда от уравновесен, спокоен живот – може ли това да стане при нашата връзка?

Ангел мой, току-що разбрах, че пощенската кола пътува всеки ден, така че трябва да привърша веднага, за да получиш писмото бързо. Успокой се! Само ако спокойно погледнем на живота си ще можем да постигнем тъй желаното от нас – да живеем заедно.

Успокой се, обичай ме – днес, вчера. Какъв мъчителен копнеж по теб – ти, мой Живот, мое Всичко. Прощавай… О, продължавай да ме обичаш – никога не се съмнявай в най-вярното сърце на твоя любим.

Твоят възлюбен Л.
Вечно твой.
Вечно моя.
Вечно наше.

 

– След смърта на Лудвиг ван Бетовен сред личните му вещи са открити три неизпратени писма до „Моята безсмъртна любима”. Самоличността й обаче и до днес остава загадка. В тях не се усеща никаква игра на любов, а чисти, искрени чувства.

Хенри VIII до Ан Болейн

Henry_VIII_and_Ann_Bolyn_354791743

Повелителко моя, приятелко моя!

Предавам сърцето си и себе си във Вашите ръце, оставям се на Вашата добра воля и Ви умолявам отсъствието ми да не отслаби привързаността Ви към мен. Това ще увеличи болката ми, което би било много жалко, тъй като раздялата ме наранява достатъчно, дори повече отколкото предполагах, че е възможно да боли.

Това ми напомня за една подробност, свързана с астрономията, а именно, че колкото по-далече от Слънцето са земните полюси, толкова по-изгаряща е топлината. Това се случва и с нашата любов. Делят ни разстояния, но страстта се увеличава – поне от моя страна. Надявам се, че същото се отнася и за Вас и Ви уверявам, че страданията, които нашата раздяла ми причинява, са толкова големи, че биха били непоносими, ако не беше силната ми вяра във Вашата неразрушима привързаност към мен.

За да Ви напомня своите чувства и тъй като не мога да бъда лично във Вашето присъствие, Ви изпращам подарък, който ще ме замести най-добре – моя портрет, както и няколко гривни, като си мечтая да бъда на тяхно място, когато ги поставите на ръцете си и изпитате удоволствието от допира им.

От ръката на Вашия слуга и приятел,

Хенри

pastonletter-wl

Хенри VIII Тюдор е вторият син на Хенри VII. Качва се на престола, след като брат му Артър умира през 1502 г. Хенри среща за пръв път Ан Болейн през 1526 г., когато все още е женен за първата си жена – Катерина Арагонска, леля на немския император Карл V. Римокатолическата църква не разрешава разводите, но Ан отказва да стане любовница на Хенри, който е напълно обсебен от нея. Кралят се принуждава да извърши немислими за онова време постъпки, за да накара папата да анулира брака му и да може да се ожени отново. 

 

Джеймс Джойс до Нора Барнакъл, 1904г.

1

Скъпа моя Нора,

Поразен съм. Прибрах се в единайсет и половина. Оттогава досега седя в едно кресло, като глупак. Не съм в състояние да върша каквото и да било. Не чувам друго освен гласа ти. Като глупак чувам само как изричаш „скъпи”. Днес оскърбих двама души, защото се държах рязко. Исках да чувам твоя глас, не техните. Когато съм с теб, се отърсвам от презрителния си подоздрителен нрав. Бих желал да усетя глава ти на рамото си. Май ще отида да си легна. Половин час писах тия редове. А ти ще ми напишеш ли нещо? Надявам се! Как да се подпиша? Няма да се подпиша, защото не знам като какъв да се подпиша.

Джеймс

Joyce_zps0b050166

Джеймс Огъстин Алойсиъс Джойс е смятан за един от най-влиятелните писатели на 20 век. Заедно с Марсел Пруст и Франц Кафка той е ключова фигура в развитието на модерния роман. Среща Нора Барнакъл и заедно с нея напуска Ирландия и се установява най-напред в Пола, Югославия, където си намира работа.  През 1930 г. Джеймс Джойс и Нора Барнакъл сключват официален брак в Лондон. 

Франц Кафка до Фелице Бауер, 1912 г.

kafka-felice

Госпожице Фелице,

Ще ви помоля за една услуга, която звучи налудничаво. Пишете ми само веднъж седмично, така че писмото ви да получавам в неделя – защото не съм в състояние да понеса всекидневните ви писма, това е свръх силите ми. След като отговоря на ваше писмо, лежа неподвижно у дома, привидно спокоен, но сърцето ми бие така, че разтърсва цялото ми тяло и нямам съзнание за нищо друго освен за вас… …Аз ви принадлежа, наистина няма друг начин да го изразя – и дори това не е достатъчно силно… …Как мога като глупак да седя в службата или вкъщи, вместо да се метна на някой влак със затворени очи и да ги отворя едва когато бъда с вас…

lovelettersofgreatmen

Франц Кафка до Милена Йесенска, 1920 г.

kafka-milena4

Блясъкът на очите ви премахва страданието по света… …И твоето лице над моето в гората, и лицето ти под моето в гората, и главата ми, положена върху почти голата ти гръд… …Обичам те тъй както морето обича камъчетата в дълбините; моята любов те залива не по-малко…

Миналата нощ те сънувах. Подробности не помня, знам само, че се сливахме в едно. Аз бях ти, ти беше аз. Накрая ти някак лумна в пламъци. Припомняйки си, че огън се потушава, като се похлупи с нещо, аз грабнах някакво старо палто и те заудрях с него. Но трансмутацията се възобнови и стана тъй, че теб вече изобщо не нямаше, в пламъци бях аз и сам се биех с дрехата. Ала това не помогна и само потвърди стария ми страх, че така не може да се угаси огън. Междувременно дойдоха пожарникарите и по някакъв начин ти бе спасена.Но беше различна отпреди, прозирна, подобна на видение, сякаш очертана с креда върху стената, пред тъмата, и се свлече безжизнена, или може би припадна от радост, че си спасена – в обятията ми.Ала и тук се намеси трансмутацията и може би аз бях този, който падна в твоите обятия…

tumblr_m0cb7ve75a1qal46m

Гениалният писател Франц Кафка оставя следи в много женски сърца. Жените харесват неговия ум, обаяние и тънко чувство за хумор, само че Кафка често страни от тях. Той е срамежлив, необщителен и крайно неуверен в себе си. Писателят не харесва тялото си, срамува се от него и постоянно ходи прегърбен, за да прикрие високия си ръст.

Три пъти официално се сгодява – два от които за една и съща жена, но никога не стига до брак. Най-много се знае за отношенията му с Фелице Бауер и Милена Йесенска, с които е водил кореспонденция, впоследствие издадена. С Фелице се запознава през 1912 г. и през 1913-а се сгодяват.  Едва в края на дните си се обвързва с близо 20 години по-млада от него жена и заживява с нея на семейни начала.

Милена Йесенска е с 16 години по-млада от него, омъжена и живее във Виена. Кафка започва кореспонденция с нея, когато тя превежда на чешки език няколко негови разказа. Той е привлечен от нейната интелигентност и страст.

Ненавършил 41 години, Кафка умира в ръцете на своята любима. Тя унищожава всичките му ръкописи, които притежава, тъй като такава е била последна му воля. И въпреки че не били женени, след смъртта му тя нарича себе си Дора Кафка.

Милена Йесенска загива през 1944 г. в концлагера Равенсбрюк.

 (следва продължение )

снимки: kafkassister.wordpress

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)