Д-р Пламен Русев, основател на Webit: „Инвестицията в технологии е инвестиция в надежда“

26 юни 2018

Бляскавата церемония по откриването на 10-тото юбилейно издание на Webit.Festival бе дадено от хуманоидния робот София, една от звездите на събитието. След впечатляващотото й начало и красивите думи за София и домакините, тя влезе в свободен диалог с д-р Пламен Русев, основател на платформата.

Той я попита:
– Говориш като политик, знаеш ли?
– А вие проверихте ли колко от политиците всъщност не са роботи, репликира тя.

IMG_9556

Диалог между човек и хуманоид – д-р Пламен Русев и роботът София

Репетиран или имповизиран хумор е това не знаем, но началото на двудневното събитие, превърнало се в перлата в короната на българското евро председателство, беше пълно с послания.

Д-р Русев изтъкна, че смелите, блестящите и дръзновени умове, носят светлината в себе си. Това стана повод за изпълнение на ритуал – всички присъстващи в залата и на събитието 7200 човека от 110 държави да включат светлините в телефоните си и да ги изпратят от София към човечеството.

IMG_9782

Д-р Пламен Русев в компанията на премиера Бойко Борисов.

„Технологиите са в служба на надеждата. Вече не трябва да мислим какво е възможно, а какво ще ни направи по-щастливи“, изтъкна д-р Русев. В силната си и емоционална реч на забележителен оратор, той сподели лична история отпреди години.

След телефонно обаждане от майка му, той разбира че баща му е катастрофирал тежко, заедно със скъпи членове на семейството му. След трагедията оживява единствено племенницата му Моника, която по съвет на лекарите, семейството не би трябвало да гледа само, толкова безнадеждно било състоянието й. Случая мотивира д-р Пламен Русев да развива иновациите и технологиите по начин, който да помогне на хора като Моника да имат независим и щастлив живот.

IMG_9792

Голямата атракция на Webit – хуманоидният робот София.

В кулминационния момент от тази история, Моника излезе на сцената и изпълни „Излел е Дельо Хайдутин“ в присъствието на Валя Балканска. С изкуствен крак и множество интервенции по себе си, тя е отрицание на „присъдата“ над пострадалите от житейски ситуации и вдъхновение за иноваторите да продължават да създават нова реалност, възможности и надежда.

След д-р Пламен Русев, думата взеха Йорданка Фандъкова, Лиляна Павлова, спонсори на събитието и на финала – премиера на Република България Бойко Борисов. Неговото изказване можете да видите в специалния репортаж на In Life TV.

Виж снимки от откриването!

Още от Webit.Festival 2018:

Бойко Борисов на Webit 2018: Децата ни трябва да са в крачка с технологиите!

Хуманоиден робот е голямата атракция на Webit 2018!

Разпродадоха билетите за юбилейното издание на Webit!

Webit превръща София в дигитална столица на света

Репортер: Ива Дойчинова
Оператор: Иван Цвятков
Фотограф: Михаела Борисова
Постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)