Виена ZOO – най-старият зоопарк в света

26 април 2015

Той е първият зоопарк в света.
Той е най-добрият зоопарк за 2014 година.
Той е уникален микс от култура и природа.
Той е мястото, където за първи път стъпва жираф в Европа.
Той е единствения европейски зоопарк с родени бебета гигантски панди.
Той е прекрасен!

IMGP9984

Част от имперската лятната резиденция Шьонбрун, присъстваща гордо в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, най-старата зоологическа градина в света е наистина незабравимо преживяване и задължителна забележителност на Виена.
IMGP9768
Всичко започва така: Мария Терезия, великата Имрператрица на Австрия, оставила името си като най-блестящо управлявалия представител на Хабсбургите, живеела в Шонбрун и ръководела сериозно империята, заедно със съпруга си Франсис Стефан. От всички краища на света им принасяли за подаръци екзотични животни. Първоначално им се наложило да обособят една част от двореца, където те да бъдат отглеждани.  Плеада придворни се грижели за тях. С всеки изминал ден животните ставали все повече и повече. По Виена се разчуло също, че императрицата има странни животински видове, невиждани по това време и хората любопитствали.

IMGP9912

Ето защо през 1752г.  Свещеният римски император Франсис Стефан I решил и възложил на Адриан ван Стекхофен да проектира и построи виенския зоопарк.  Той  съсредоточил планирането си на бъдещите жилища на животните около шатра, предназначена за имперски закуски. Той построил първите заграждения под формата на изрязани парчета торта около този централен павилион. И сътворил истински малки дворци за животните.

IMGP9898

Днес те са точно в този вид, в който автора на проекта ги е създал, а павилиона за пикник на Мария Терезия, около който се разиграло всичко, днес е прекрасно заведение, където можеш да похапнеш вкусна класическа австрийска кухня, след изтощителни обиколки. Особено за децата никога не е достатъчно да се забавляват с животните, ето защо трябва да сте въоръжени със сили за сериозно ходене.

IMGP9734

Централните павилиони и сградите на зоопарка са открити за обществеността едва през 1779.  Така този парк става първият официален зоопарк в света. Още от тогава е имало входни такси. По-късно, той става слабост на всички императори. Те с огромно желание подпомагат развитието му. Стига се дори до там, че  Император Йозеф II организира експедиции до Африка и Северна и Южна Америка, за да се снабди  с интересни видове за зоологическата градина.

IMGP9754

Пристигането на първия жираф през 1828г.,  направо изнася мода във Виена. Появата му повлиява върху дизайна на дрехи, аксесоари,  обзавеждане и други предмети. Знаем, че се усмихвате, но и Адолф Бьоерле поставя пиеса, озаглавена Жирафите във Виена (на немски: Giraffen Wien).

IMGP9801

В началото на Първата световна война, зоологическата градина е дом на 712 вида и 3500 екземпляра. Поради намаляването на хранителните доставки по време на войната, броят на екземплярите бързо спада  до 900. След разпадането на Австро-Унгарската империя след войната, зоологическата градина става отговорност на австрийската република.

IMGP9990

Следващия критичен период е Втората Световна война. Бомбардировките на 19 февруари и 21 Февруари 1945 г., почти унищожават парка – много сгради са разрушени, а стотици екземпляри убити. Остават едва 300 вида.

IMGP9952

В последствие парка се възстановява бързо, обновява се и се разширява. И от тогава до днес върви само напред. Да, входните такси не са никак ниски – 16,50 евро за възрастен, 8 евро за деца, но издръжката на парка основно идва от приходи от спонсори. Днес старите класически павилиони са подредени около центъра, но зад тях във всички посоки и страни зоопарка изключително се разраства. Нови павилиони, няколко нови сгради, европейска гора, пустинна къща, „тиролски чифлик“, екваториална гора, аквариуми… Една истинска атракция!

IMGP9836

Най-красивият зоопарк в света предлага уникална обстановка, където културата и природата се смесват по очарователен начин. Повече от 800 животински видове, някои от които застрашени, са намерили своя дом тук и шанс за оцеляване като вид. При първото ми пристигане във Виена през  август 2007 година целият град бе засипан буквално от постери и картинки на панди и се говореше само за тях. След като в едно кафе ми сервираха виенски „панда“ меланж, вече наистина се впечетлих и проведох кратък разпит на сервитьора. Така  разбрах, че цялата тази „мила истерия“ е защото за първи път в Европа, в зоологическа градина се ражда гигантска панда бебе – Фу Лонг!

IMGP9730

А после се раждат и  Long Hui , Ян Ян и Фу Ху . Последния  за сега е Фу Бао –  роден на 14 август, 2013 чрез естествено осеменяване. Пандите са уникалните любимци на всички. Тук на снимката ни позираха Ян Ян и Фу Ху.
Посещението на зоологическата градина Шьонбрун е  турне през континентите в очарователния свят на животните. Гигантски панди, сибирски тигри, орангутани, слонове, алигатори, лами, мравояди, тапири, кенгуру, зебри… Ятото фламинго също е прекрасно! Храненето на тюлените събира около басейна им стотици посетители. Животинките се отблагодаряват на хората, които се грижат за тях и за сладките рибки с целувка. А маймунката, която чисти буболечки от малката сърничка си е направо забавно представление.

IMGP1255

Това е една красива приказка за природата, която се е превъранла също така и в образователен център, витрина за преподаване и научни изследвания. Виена ЗОО е ценен партньор на много организации за опазване на природата, животинските видове и Планетата.

С всеки един закупен билет при входа на зоологическата градина във Виена, вие подкрепяте не просто нейната работа,  вие подкрепяте усилията за опазване на природата!

текст и снимки: В.Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)