Българският ритъм в сърцето на Щутгарт

Сподели:

В края на февруари, в  навечерието на Националния ни празник 3 март, екипът на InLife TV  се спря за кратко в Щутгарт – шестия по големина град в Германия и един от водещите в икономическо отношение, притегателен център за много българи, тръгнали да търсят по-добро бъдеще за себе си и семействата си. Причината – заснемането на епизод 6 от сериала „БезГранична вяра“, посветен на българските църковни общности зад граница.

Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний на литургия в Щутгарт
Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний на литургия в Щутгарт

А днес… Днес искаме да ви покажем какво представлява една от най-сплотените български общности зад граница. Инженери, компютърни специалисти, сервитьвори, готвачи, предприемачи…
В натовареното си ежедневие те са различни и всеки по-различен начин се бори за хляба си. Но влязат ли тук – в залата за репетиции на народни танци, се превръщат в ЕДНО.

Заснемайки сериала – до момента Будапеща, Виена, Мюнхен, Берлин, Манхайм и Страсбург – видяхме стотици родолюбиви българи, много наши сънародници, които подкрепят най-българсикте институции – Църква, Училище, сдружения… Но това, което усетихме в Щутгарт не може да се сравни с нищо видяно до сега. Всички са като един! Категорично се противопоставяме на твърдения по медии и къде ли не, че българите не могат да са заедно, че са разединени, че не общуват в чужбина! Не! Моделът Щутгарт е опровержение за всичко това. И прекрасен пример за подражание.

MON_4242Епизодите от сериала БезГранична вяра може да видите ТУК:

Епизод 1 – Будапеща
Епизод 2 – Мюнхен
Епизод 3 – Берлин

Църквата – сърцето на общността събира всички тук – на всеки празник. Особено в неделя. Но българите надграждат вярата си с красиво общуване, с танци, с български ритми, с помощ и толерантност един към друг. Това е….красиво!

MON_4307

Българите в Щутгарт
Българите в Щутгарт

За всички онези, които ще кажат: „А защо тези хора не са в България?“, ще противопоставим мнението, че житейските пътища са сложни и никой от нас не знае къде точно ще го отведат. Но където и да сме, важното е да пазим своите ценности, своята Вяра, своето усещане и дух като народ и нация. Е, тук, в Щутгарт е така!

MON_4350

На гръцки завръщане е nostos. Algos означава страдание. Следователно носталгията е страдание, предизвикано от неутоления копнеж да се завърнеш.“ – така започва една от най-известните книги на Милан Кундера „Незнанието“. За българите, които срещнахме в Щутгарт, жаждата за завъщане в Родината, от страдание се трансформира в тържество на традицията, музиката и танците ни. Ритъм, който след дългия немски работен ден, по един магичен начин вади от дълбините на душата необяснима енергия…

Видеото е достатъчна подкрепа на твърдението ни. А то е само репетиция все пак за официалното честване на 3-ти март!
Благодарим ви българи, за това, което успяхме да видим и усетим!

репортер: Калина Станева
редактори: Калина Станева, Валерия Симеонова, Митко Попов
оператори: Иван Цвятков и Симеон Симеонов
снимки: Симеон Симеонов
постпродукция: Симеон Симеонов

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...