Яна Георгиева – носителката на Европейската купа по синхронно плуване за 2015 година (част I)

19 май 2015

Може би за повечето хора ще прозвучи изненадващо, но българка стана носителка на Европейската купа по синхронно плуване за 2015 година. Само преди дни Яна Георгиева, като част от гръцкия национален отбор, стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбичка в холандския град Хофдоорп в едно от най-модерните плувни съоръжения на територията на „страната на лалетата“. In life в лицето на Фани Богданова разговаря с едва 17-годишната, но толкова талантлива и вече успешна синхронистка Яна.

Коя е Яна Георгиева?

Яна е родена в София на 13 юни 1997 година.Баща ѝ и майка ѝ са българи. Той бивш състезател по плуване на ЦСКА, а тя бивша състезателка по синхронно плуване. И двамата са завършили Национална спортна академия и работят като треньори.
Бащата на Яна всъшност е и първият ѝ треньор. Първите и стъпки във водата са с него.
През 2000-та година майката на Яна е поканена като треньор по синхронно плуване на остров Крит,Ханиа (морски спортен клуб „Ханиа“). Поради тежкото финансово състояние на семеѝството по това време, Биляна Кондова приема поканата да замине.Преди това тя работи като треньор в Ученическа спортна школа „Люлин“. Така преди 15 години семейството на Яна се премества на остров Крит и майка ѝ стартира кариерата си на треньор в Гърция.

10884404_10153069850803381_202030608_n

Как така една българка се озовава в националния отбор по синхронно плуване на Гърция? Отговорът на този въпрос е следният:

Яна от три годишна е в басейна неотлъчно до майка си. Като малка е присъствала на всичките ѝ тренировки и по късно започва да се състезава за клуба, в коѝто работи тя. На около 8-годишна възраст започва участието си в държавни първенства на Гърция. Още от самото начало си личи, че има талант,изключително издръжлива е, артистична, гъвкава, с добро чувство към музиката. Качества, които са много ценни за една състезателка по синхронно плуване. И най-важното Яна има характер, който ѝ дава възможност лесно да се сработва с други момичета в отбора и да допринася за отборния дух, което е нещо много ценно за един отборен спорт като синхронното плуване. Когато Яна получава гръцко гражданство при навършването на 14-годишнината си, ръководството на националния отбор я кани на тест и подготовка в Атина и всъщност така започва кариерата ѝ като състезател на националния отбор на Гърция. Преди това тя вече е печелила няколко медала от държавни първенства за възраста си и нееднократно е привличала вниманието на треньорките работещи за националния отбор.

Ето го и самото интервю с Яна Георгиева:

– Само преди дни спечелихте Европейската купа по синхронно плуване в Хоофдорп, Холандия. Това първа титла от подобен ранг за Гърция ли е в този спорт?
– Мисля,че да. Гърция за пръв път печели Европейската купа.

11251409_10153069857623381_1957008185_n

– Какви са най-добрите постижения на гъркините в синхронното плуване досега?
– Доколкото знам Гърция е достигала до 4-то място на европейски първенства за жени , до 7-мо място на световни при ансамблите и до 6-то място при соло и дует на световно и олимпийски игри.

– Колко високо бе нивото на тазгодишната Европейска купа по синхронно плуване?
– Според мен нивото по време на тазгодишната европейска купа бе високо предвид това, че в Хофдоорп, Холандия присъстваха най-силните отбори в света – Русия,Украина и Испания, също така и отбори като Италия и Франция с доказани традиции в този спорт.

– Как Гърция изведнъж се озова сред европейския и световния елит по синхронно плуване?
– Гърция се оказва в световния елит благодарение на чуждестранните трениори, които работят в страната и повдигат нивото на спорта в клубовете. Предимно треньори от Украѝна, Русия и България.

11287268_10153069857098381_466180308_n

– Колко клуба в Гърция развиват този спорт? Колко момичета се борят за едно място в националния отбор по синхронно плуване на Гърция?
– Около 15 клуба развиват този спорт в Гърция. Конкуренцията е голяма. Около 100 състезателки се явяват на държавните първевства във всяка една възрастова група. Възрастовите групи са деца 10-12-годишни (там броя е по-голям около 200деца); девоѝки младша възраст 13-15-годишни; девоѝки старша възраст 15-18-годишни и жени над 18 години. Подбора за националния отбор започва от девойки младша възраст. Всяко едно момиче участвало на държавния шампионат може да се бори за правото да стане член на националния отбор. Подбора се извършва от треньорите на националния отбор.

На въпроса какво още ви предстои състезателно тази година и какви са целите, както на отбора, така и вашите лични амбиции за Олимпийските игри в Рио през 2016 година, майка на Яна отговаря така:

– Тази година Яна ще участва на Европейските игри за юноши в Баку (12-16 юни) и след това ще участва на Световното първенство за жени в Казан,Русия (в края на юли). Самата Яна казва,че голямата ѝ мечта е да участва на олимпиѝски игри. Целите ѝ са да се представи възможно най-добре в предстоящите състезания и да следва мечтите си.Предстои ѝ и републиканско първенство на Гърция за девоѝки старша възраст в края на юни, където нейният отбор ще се бори за призовата тройка.

11287173_10153069855583381_1468107948_n

– Титлата на Гърция от Европейското първенство каква тежест има за завоюването на олимпийски квоти или само титлите в отделните дисциплини в първенството са от значение?
– Завоюването на Европейската купа няма да има някаква тежест за участието на Гърция на олимпийските игри в Рио. Просто за отбора е важно да има такива участия и успехи за повдигане на нивото и съдийското мнение.

– Как всъщност започна всичко за вас? Кой ви запали по синхронното плуване? Кога направихте първите си стъпки в басейна и в кой момент насочихте силите си изцяло към синхронното плуване?
– Доколкото знам от майка си, от бебе съм постоянно до нея и по време на работа, и по време на състезания . За едно дете е естествено да прави това, което правят и родителите ѝ. Баща ми работеше на същия басейн, където и майка ми. Брат ми, който е 6 години по-голям от мен беше добър състезател по плуване, така че логично и аз като най-малкия член на семейството да вървя по стъпките на по-големите.

(следва продължение)

текст: Фани Богданова – кореспондент на In life в Холандия

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)