Да отидеш в Лондон и да не хапнеш „Яйца по бенедиктски“ в култовия The Wolseley е почти равнозначно на това да отидеш в Рим и да не видиш папата.
Ресторант и клуб с над 300 годишна история, The Wolseley събира почитатели от цял свят на адреса си на 160 Piccadilly, London, до Ritz hotel. Световно известният ресторант предлага изискани ястия за закуска, приятен обяд, следобеден чай или стилна вечеря, но за който и да било повод трябва предварително да резервирате маса.

И когато опитате яйцата по бенедиктски разбирате защо гастрономите казват, че тук се приготвят най-добре и защо трябва да се прави резервация задължително в аванс.
Ето и рецептата на The Wolseley:
Яйцата по бенедиктински са вкусна и засищаща закуска, която е подходяща за хапване също и за обяд и за следобедна закуска. Все пак, имайте едно на ум, че са засищащи и енергийни. Рецептата за яйца по бенедиктински е лесна, а резултатът е изключително вкусен.
Продукти:
1 кръгло хлебче
2 яйца
4 парченца шунка /бекон/
За сос Холандез:
1 жълтък
50 грама краве масло
1 супена лъжица лимонов сок
¼ чаена лъжица бял пипер, сол
Добре е първо да се приготви сос Холандез, като се разбиват на водна баня жълтъка, след което към него се добавя 1 супена лъжица хладка вода, лимоновия сок, ½ чаена лъжица сол и белия пипер. Разбърква се и накрая се добавя и кравето масло. Бъркането продължава докато се получи гладък сос.
В нагрят тиган или на плоча, без мазнина леко се запичат парченцата шунка. Може да се приготви и с бекон, с ясната идея, че ще станепо-тежко. The Wolseley ги приготвя с шунка. Кръглото хлебче се разрязва на две части и кратко се запича също на плочата. Наистина за кратко. Хлебчето е по избор – бяло, черно, с ядки – въпрос на предпочитание. В оригиналната рецепта е с черен хляб.
На свой ред яйцата по бенедиктински се приготвят като поширани яйца/както се приготвят яйца по панагюрски/ – слага се вода да заври, като се добавя към нея 1 супена лъжица оцет. След като заври в тенджерата се пускат едно по едно яйцата. Варят се 2-3 минути и се изваждате с решетъчна лъжица. За да са по-цели и по-добре забулени, яйцата могат да се пошират в малък съд с кръгла форма и да се сварят на водна баня.
Много важно: – яйцата трябва да останат рохки и жълтъкът им да се разтича.
Вече сме готови – остава само да съединим съставките: върху всяка половинка от хлебчетата поставяме препечената шунка/бекон/, върху него внимателно се поставя поширано яйце и накрая ги залива със сос Холандез.
Не вкусно, а много вкусно ястие! И накрая препоръката на шефа на The Wolseley – преди сервиране поръсете със ситно нарязани стръкове от покълнал лук.