Ще се появи ли нова политическа формация?

10 февруари 2015

„Предстои създаване на нова политическа формация, която ще е радикална алтернатива на четвъртвековното политическо статукво, обединяваща широки слоеве от обществото, настояващи за социална справедливост и нов обществен договор.“ – това заяви независимият народен представител нВелизар Ечев.

Според Енчев партиите на прехода не само са изчерпани политически, но са морално дискредитирани заради катастрофалната икономическа ситуация, направила България най-бедната държава в Европейски съюз. „В тази държава младите нямат житейска перспектива и са принудени да вегетират като безработни или да емигрират. А хората от третата възраст са на ръба на физическото оцеляване с мизерните си пенсии, въпреки че именно те създадоха материални активи за десетки милиарди левове, приватизирани по криминален начин от родената след 10 ноември 1989 година паразитна буржоазия„, каза още той.

Задълбочаващото се социално неравенство и масова бедност засилват обществения гняв срещу елита, обсебил цялата икономика и финансовите институции. Тъй като държи лостовете на държавното управление и контролира медиите, българската олигархия вече посяга и към милиардите от европейските субсидии, подчерта Енчев и поясни: За да прикрие досегашния си грабеж и фалита на една от най-големите банки, правителството на четворната коалиция задължи държавата с нов външен дълг от 11 милиарда лева. Това огромно задължение ще се изплаща в следващите десетилетия от българските граждани, превърнати в най-големите длъжници на Европа.

Докато страната се срива в социалната пропаст, а в Украйна и Близкия изток се водят кървави войни, в Народното събрание се разпалват опасни страсти около т.нар. Възродителен процес, провокиращи етническо и верско напрежение. Затова независимият народен представител настоява за незабавно прекратяване на тази дискусия и в името на националното обединение ще предложи на парламента да приеме Декларация за национално помирение.

Енчев припомня, че такова национално помирение бе постигнато миналия век в Гърция и Испания, след като тези две страни преживяха граждански войни. Нека не вървим по трънливия път на гърци и испанци, нека се поучим от горчивите уроци на тези две велики нации, като вземем от тях благородната идея за национално помирение, казва народният представител.

Велизар Енчев посочва, че стотици хора от цялата страна търсят контакт с него настоявайки за радикална промяна в политическата система, каквато стана в Гърция и предстои в Испания. Той признава, че е изненадан от получената подкрепа, която е видима в социалните мрежи и по време на срещите на народния представител с граждани.

Затова от един месец със съмишленици от цялата страна се обсъждат организационните рамки и идейните послания на новата партия, която все още няма име. За тази цел във Фейсбук тече дискусия за програмата и името на партийната формация.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)