Ще излезе ли Фон Триер от „паралелния свят“?

Ще излезе ли Фон Триер от „паралелния свят“?

30 ноември 2014

Ларс фон Триер e eдин от малцината съвременни европейски режисьори, признат за новатор в киното. Филмите на Ларс фон Триер излизат от рамките на баналното, той търси нови изразни форми, разработва оригинални теми и проблеми. Благородническото „Фон Триер” е ироничен прякор на режисьора и сценариста заради демонстративната му надменност към всеки и всичко.

Ларс фон Триер не общува с пресата след скандал, избухнал през 2011г. с негово участие. Тогава самият режисьор се оприличи с Хитлер. По време на пресконференцията за представянето на новата му продукция „Меланхолия“ в Кан, Триер заяви пред събралите се медии, че… „разбирал Хитлер, макар той да не е бил добър човек“. Явно разбирайки, че е сътворил сериозен гаф и виждайки притесненото изражение на придружаващата го Кирстен Дънст, той добави, че не е антисемит, расист или нацист и се извини, но въпреки това скандалните шеги с евреите, Хитлер и Израел разбуниха сериозно духовете на фестивала.

Ще излезе ли Фон Триер от „паралелния свят“?

Ще излезе ли Фон Триер от „паралелния свят“?

Преди броени дни датският вестник Politiken публикува ново интервю с режисьора, в което той говори за борбата си със зависимостите и творческата криза, в която е изпаднал.

58-годишният режисьор заяви, че е направил почти всичките си филми си под въздействието на алкохол и наркотици, заради употребата на които се е оказал „в паралелен свят.“ Сега, фон Триер се въздържа от всичко и ежедневно посещава срещите на анонимните алкохолици. Но в същото време го е напуснало вдъхновението и не е сигурно, че въобще ще продължи да снима филми:

„Аз не знам дали мога да продължа да правя филми, и това ме разстройва. Нито един бивши наркоман или алкохолик не може да изрази себе си, така, че да създаде дори и минималната художествена стойност, която е правил, докато е бил в паралелния свят.“

Фон Триер, казва, че е написал сценария на филма си „Догвил“ само за 12 дни, в които е бил постоянно пиян. Междувременно, двете части на „Нимфоманка“ пише в рамките на повече от година. Според него това се дължи на факта, че не пие.

Режисьорът се опасява, че ще престане да снима, ако се излекува.

Как ще продължи напред безумно талантливият режисьор? Предстои да разберем и искрено се надяваме Ларс фон Триер да се излекува от алкохолната си и наркотична зависимости и да намери по – конструктивен извор на вдъхновение, защото без него киното няма да е същото.

Снимки: Politikien

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)