Как изоставеното Шато дьо Гудан ще се прероди в хотел (видео)

14 април 2017

През 2013 г. австралийците Карина и Крейг купуват разпадащо се Шато в Южна Франция. Покупката е емоционална – само след като видяли  неговите 94 стаи и веднага пристъпили към сделка. Но от всички тези стаи едва няколко са обитаеми, защото останалите са били в лошо състояние. Много лошо състояние. Двойката  търсила, всъщност, имение, близко до усещанията на земята, място, където да прекарва празниците с четиричленното си семейство, някаква старомодна къща в спокойния Прованс. А ето какво купили! Но те истински се влюбили в историята и характера на Шато дьо Гудан във  Вердюн, което датира от 1741 г. от времето на царуването на крал Луи XV.

gallery-1491921415-gallery-1491334110-hbz-chateau-gudanes-02

Имотът първоначално е построен за Луи Гаспар – маркиз дьо Гудан. Влиятелен член на Парламента в Тулуза, той е известен като краля на Пиренеите.

gallery-1491921512-gallery-1491334215-hbz-chateau-gudanes-bedroom (1)
Австралийската двойка започнали търсенето на имение, когато дъщеря им прекарала един месец във Франция на обучение. Родителите следяли всяка нейна стъпка от далечна Австралия онлайн. Започнали да им се появяват по компютрите и таблетите реклами на френски недвижими имоти и крачка по крачка се запалили по идеята да променят живота си и да намерят друг дом.

gallery-1491921459-gallery-1491335326-hbz-chateau-gudanes-vestibuleafter

След закупуването  на Шато дьо Гудан, те работят четири години за възстановяване на имота и на голямата му градина. И съвсем скоро този Замък ще отвори врати за обществеността, защото ще бъде…луксозен бутиков хотел!

gallery-1491921983-gallery-1491335389-hbz-chateau-gudanes-p1240211

Възстановяването на бившия дворец на френската аристокрация се оказва не лека задача. Много от стаите буквално се разпадали, таваните  и подовете не били пипани повече от век, а за инсталациите – да не говорим. В по-голяма част от сградата направо липсвали такива.  Двойката разбира, че процесът на възстановяване ще продължи години напред, докато дойде момента Замъкът да е в състояние да посреща гости, които да се наслаждават на изгледа към Средните Пиренеи.

gallery-1491921624-gallery-1491334637-hbz-chateau-gudanes-bedroominprogress

Австралийците никога до момента не са се занимавали с подобно нещо и буквално не знаят от къде да започнат. Първата им добра новина и  основа идва от факта, че Шатото  е проектирано от Анж-Жак Гавриил, който е проектирал също така и Petit Trianon във Версай.  Карина и съпругът й веднага се запътват на там, за да видят как трябва да се случи  реставрацията. „Купихме почти разрушен замък, но който е  класифициран  като Първо ниво исторически паметник на Франция. А ние дори не говорим френски и…Наистина голямо предизвикателство“, каза тя.

gallery-1491921928-gallery-1491334814-hbz-chateau-gudanes-kitchen

Първите стъпки на възстановяването са получаване на Разрешение от страна на правителството и съответно координация и наблюдение на всяка една крачка в процеса на възстановяване от институциите по опазване на паметниците на френската култура. След това започва крачка по крачка почистването от обрасли дървета, възстановяване на съсипаните лозя и обработката на двора. Следва почистването на сградата отвътре. Карина разказва днес, че са изхвърлили около 500 тона боклук.

gallery-1491922386-gallery-1491334689-hbz-chateau-gudanes-bedroom2

В последствие започват стъпка по стъпка да изграждат инсталации, стени, тавани… Реставрацията на стените и таваните е бавна и много прецизна – всеки запазен орнамент, всяка фреска се възстановява от професионални реставратори. В този процес, двойката започва да разкрива тайните на Шатото и подробности за неговата история. Например при обработката на една дупка в стената, разбират, че тя води към подземен тунел за бягство към местното село, използван по време на Втората световна война. Карина и Крейг откриват из двора и в подземието на сградата кости, стенописи с изключителна стойност,  керамика и венецианско стъкло. Всички подробности и исторически факти ще бъдат събрани в книга, която те ще издадат в края на 2017 година, за да може да оживее пред всеки един, стигнал до тук невероятната стойност на Шато дьо Гудан. И да се потопи в неговия свят и усещания.

gallery-1491921560-gallery-1491334504-hbz-chateau-gudanes-09

CHATEAU DE GUDANES! Така ще се казва хотела!
Той ще отвори врати това лято. Все още възстановяването му продължава и  три работни групи, всяка със своите отговорности, финализират реставрацията до последния детайл. „Не се стремим към помпозност и максимализъм. Няма да е претруфено и няма да прелива от пищност и обзавеждане. Ще търсим друг ефект – минимализъм и обраност, които да подчертаят безценните исторически дадености на сградата. Тук човек трябва да си почине, когато дойде, да диша кристалния пиринейски въздух, да се потопи в дълбоко провинциалното спокойствие и да се почувства част от уникалната история на Замъка. Историческата сграда ще се превърне в бутиков хотел за ценители – гостите могат да направят своите  работни срещи тук това лято, ще им покажем как направихме всичко това, а и ще могат да се присъединят към „сезонът на селските партита“ с танци до зори, битпазари и антикварни предмети, разходка из праисторическите пещери, лениви пикници. А ресторанта и барбекюто на Шатото, на терасата с невероятната гледка, със сигурност ще се превърнат в любимо място на всички „

„Шатото е пазител на спомени, и каквото и да се направи в бъдеще –  ще бъде във връзка с поднасянето и споделянето на тези спомени“, казва още Карина. Нейните преживявания с имота до този момент са я накарали да осъзнае, че адаптирането на замъка към новата му хотелска функция може да се случи само, ако и гостите са отворени да преживеят и усетят начина на живот в имението.

Австралийската двойка е на финала на своето изключително приключение и през лятото на 2017 ще посрещат първите си гости. Вълнуващо е и очакваме с нетърпение…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)