Чили иска домакинството на СП 2030

Чили иска домакинството на СП 2030

04 ноември 2014

Чили ще се бори да вземе домакинството на Световното първенство по футбол през 2030 г., оповести президентът на местната футболна асоциация Серхио Хаде.

„Обсъдихме нашето желание с президента на ФИФА Йозеф Блатер, президента на КОНМЕБОЛ Хуан Анхел Напуто и членовете на изпълкома на ФИФА. Преди това обаче ще кандидатстваме за домакинството на Световното първенство за юноши. Ако го получим, а също и ако се справим добре с домакинството на Копа Америка през 2015 г., ще сме натрупали сериозен опит и самочувствие и ще сме способни да посрещнем най-големия световен футболен форум“, заяви Хаде.

Желанието да бъдат домакини на СП 2030 по-рано заявиха Аржентина и Уругвай. Има и вариант Чили и Уругвай да излязат със съвместна кандидатура. ФИФА обаче даде индикации, че няма да погледне с добро око на такава, тъй като двете държави нямат обща граница (между двете страни се намира Аржентина). Блатер е дал да се разбере, че Световната федерация би погледнала значително по-благосклонно, ако със съвместна кандидатура излязат Аржентина и Уругвай или Аржентина и Чили.

СП 2018 ще се състои в Русия, а СП 2022 – в Катар. Домакинството на СП 2026 засега не е определено, като официални кандидати са Канада, Мексико и Колумбия. Очаква се на по-късен етап кандидатурите си да поставят САЩ и Мароко. Всичките 5 страни са извън Европа, което означава, че ако някоя от тях получи домакинството, СП 2030 по всяка вероятност ще се състои на Стария континент.

снимка: metro.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)