Честита Баба Марта!

01 март 2015

Днес е един от най-красивите  и емоционални български обичаи – Баба Марта.

На 1 март всички българи закичваме на ревера, завързваме на ръката си или слагаме на шията си мартеница. Тя е символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие.

Усуканите червено бели  памучни или вълнени конци са неизменна част от националното ни самоопределение, от очакванията за пролет и възраждане на живота. Белият цвят е символ на чистота, невинност и радост. Бели са празничните дрехи на булката, светците, бяла е светлината и чистотата. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън, на  изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня. Знаете ли, че според българската традиция, сватбеното  було на булката е в червен цвят – така ни го представи и Ансамбъл Българе в мистичния танц, с който преди броени дни откри концерта си в НДК.

Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазва от зло и да носи здраве. Такава е магическата му сила в мартеницата. В отделни фолклорни райони към традиционните цветове се прибавят и други – синьо, като олицетворение на небето и земята, зелено, като знак за плодородие и възраждане. Традиционната българска мартеница включва различни елементи – символи: черупки от охлюви (за здраве и сила), скилидки чесън (за предпазване от зли демони), мъниста (против уроки), паричка (за благополучие). И още нещо много важно – конците на мартеницата трябва да се усукват задължително на ляво – това е поверие за късмет!

DPP_30781

Ето и още поверия: в народната представа на българите Баба Марта е жена. Тя е с променлив характер и затова и времето през месеца е променливо. Когато Баба Марта е ядосана времето е студено, а когато се смее – топло и ласкаво. Според предание, дошло от древността, мартеницата носи здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана „лошотия“, която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от „лошотията“, най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.

1901542_216193458579811_19221665_n

Разпространен е и гадателският обичай, свързан с Баба Марта – за избиране на ден. От 1 до 22 март всеки си намисля един определен ден от този период и по него съди каква ще е годината – ако е слънчев, ще е успешна, ако вали и времето е лошо – ще има трудности.

Извън българската етническа територия мартениците се срещат само в някои области на Румъния и Молдова, т.е. пак на места, където са живели или живеят по-компактни групи българи.

Честита Баба Марта! Бъдете бели и червени, здрави и засмени и…задължително много щастливи!

.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)