Цикладите, част Втора: Андрос – морско очарование

Сподели:

Пътешествието ни из Цикладите – очарователната гръцка островна група в сърцето на Егейско море, продължава. Днес спираме в Андрос, един от островите в състава на архипелага, който не е така популярен и туристически като Санторини, Миконос или Парос, но крие своите приятни изненади. Да се потопим в островитянския живот…

Още по темата: Цикладите, част Първа: Санторини – вечната страст!

 

Остров Андрос, Гърция

Андрос е най-северният и втори по големина остров от Цикладите – намира се на 36 морски мили от пристанище Рафина, от където е и най-удобния фериботен транспорт за достигане.  Столицата на Андрос и главното пристанище е Хора и Гаврио.

8067_Andros-Chora-5

Името на острова произтича от името на генерал Андрос Радамантус, крал на Крит. Андрос е заобиколен от множество други по-малки  острови. Поради вулканичния произход на скалите, съответно почвата и климата почти всички острови от Цикладите са голи и сухи, но ако някой от тях все пак може да бъде наречен зелен, то това е Андрос. Композицията между почвени характеристики и чисти води, реки и извори дава възможност островът да развива земеделие.  Агробизнесът и днес е най-важен за острова. Независимо, че туризма също е преоритет, предвид прекрасните плажове и дивна ивица, Андрос си остава преди всичко селскостопански остров. Островът е орнаментиран със спиращи дъха пейзажи – планински процепи с кръгли мембрани, каньони, причудливи крайбрежни скални форми и искрящо лазурно море.

8052_Batsi-village-Andros-4

В югоизточната част на острова се намира град Андрос или Хора – административен център и втори по значимост порт. Градът е много красив, с разположени в съседство къщи в неокласическия и традиционен стил, с впечатляващи гледки с нетипичен за Цикладите аристократизъм. Различни крепости са пръснати наоколо или по-точно остатъците от тях, а  църква Богородица (Панагия Палатяни) е наистина впечетляваща. Родното място на известния морски корабособственик и велик капитан Хора е център на живота тук. В началото на града започва централния павиран от мрамор вход. Най-известния площад е Каирис, наречен на гръцкия философ Теофилос Каирис. Той е много атмосферно място, пълно с хора, кафета, малки таверни и пъстри магазини.

8050_Batsi-village-Andros-2

Препоръчваме  посещение на Археологическия музей, където са експонирани паметници на класическата, елинистичната, римската и византийската епоха. Други забележителности, които не бива да изпускате, това са църквата  Архангел Михаил, Манастира Животворящ източник в селище Баци, Манастира Св. Николая (Агиос Николаос) в девствената Апикя, където се намират също така знаменити минерални извори Сариза.

8041_Andros-Church-2

На Андросе е създадена добре развита туристическа инфраструктура, която е напълно удовлетворяваща нуждите на растящия поток от туристи, които са привлечени от изящната красота, живописните населени места, историческите забележителности, плажовете и минералните източници.

8035_Andros-15

В края на полуострова на Хора, една красива арка свързва земята с малко островче, на които могат да се видят останките на венециански замък от 13 век. Той бил построен в 1207 година, по заповед на Марино Дандоло – първия венециански гувернатор на острова.

Не пропускайте и Батси – космополитно селище с модерна марина, с хотели, стаи под наем, ресторанти, барове, таверни, които се харесват на всички.  Крайбрежната зона е чудесна и става все по-популярна за всички онези, преситени с усещанията на свръх популярните Санторини и Миконос.

В Андрос се намира и Музея на съвременното изкуство на Цикрадите, основан през 1979 година.

8061_Port-of-Gavrio-Andros

И за да бъдем наистина полезни, препоръчваме ви Батси и хотелите, разположени в зоната. Островът е спокоен, очевидно предстои развитие и няма нищо общо с популярните си „събратя“ от Цикладите,. Спокойствието и уюта, синьо-бялата картина, крайбрежните улици, кипящи от живот – това е достатъчна причина почивката ви на Андрос да остане незабравима.

8058_Grias-Pidima-Beach

8060_Hora-Andros

За да се потопите в лазурното Егейско море, препоръчваме  Голдън бийч, Гаврио. В близост са и едни от най-хубавите ресторанти на острова, предлагащи прекрасна морска храна, добавена с вкусните зеленчуци на острова. Пастата с морски дарове и чери домати е неповторима!
Преживейте Андрос – един различен остров с привкус на Циклади…

снимки: грекомания

 

spot_img

ПРочети още

„Игрите на глада: Балада за пойни птици и змии“ по кината през ноември

Всяка игра има победител. Всеки трибут има история. Всяка сага има начало. На 17 ноември, само в кината,...

Евровизия със специално парти в България за втора поредна година

Част от приходите от събитието ще бъдат дарени на украински благотворителни организацииБългарското събитие за Евровизия – Sofia Eurovision...

Нов БГ сериал: „София вкъщи“ от 29 май по bTV

Премиерният български сериал „София вкъщи“ скоро ще превземе ефира на bTV. В 12 поредни епизода той ще пренесе...

Атракции, предизвикателства и приключения в европейската нощ на музеите в Ямбол

На 13 май, събота, Ямбол ще се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Усилия обединяват...