Цесиите в КТБ стигнаха до 1 млрд

Цесиите в КТБ стигнаха до 1 млрд

03 ноември 2014

Цесии или сделки между депозанти главно с негарантирани влогове и кредитни длъжници на затворената КТБ продължават с пълна сила.

Прилагат се все повече различни схеми за прехвърляне при намаляване на вземанията с от 30-50% и дори до 70%. Общата сума на тези операции вече гони внушителната сума от 1 милиард лева, съобщава вестник „24 часа“.

Пред депутатите от временната бюджетна комисия квесторът Станислав Лютов определи сумата на цесиите на 700 млн. лв., но прогнозира, че най-вероятно синдиците ще признаят такива за не повече от 200 млн. лв. Той потвърди, че искания за прехвърляне има всеки ден и броят на тези сделки непрекъснато расте. Както и че в тях участвали и държавни компании и общини.

Основни участници в схемата са, от една страна, вложители, а от другата хора или фирми с кредити. „В българския парламент има представители на един икономически кръг и той вече придобива депозити, негарантирани в КТБ. Имаме съмнения, че директорът на фонда за гарантиране на влоговете е свързан с този кръг“. Това заяви от парламентарната трибуна в петък при дебатите за затворената банка депутатът от ДПС Йордан Цонев. И обеща: „Ще наблюдаваме много внимателно оттук нататък механизма, по който ще бъде извършена процедурата по несъстоятелност на КТБ. Започва да действа фондът за гарантиране на влоговете, той ще предложи на съда синдика и ще управлява процесите по придобиване на апетитните активи“.

„Пет-шест фирми с големи заеми към затворената банка усилено изкупуват влогове“, твърди и основателят на фейсбук групата КТБalive Даниел Божилов. Вложителите се съгласяват на сделката, защото получавали поне част от парите си веднага, без да чакат разпродаване на активи след фалита. „Купувачите пък печелят от сконтирането, стопяват част от кредита си и освен това концентрират пари, с които могат след това да изкупуват обезценените активи на банката“, обяснява Даниел Божилов.

Квесторът Станислав Лютов каза пред депутатите, че такива сделки не накърняват по никакъв начин масата на несъстоятелността на затворената банка, защото се правело „симетрично“ вписване в активите и пасивите на КТБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира и да предприеме действия срещу управителя на БНБ Иван Искров и УС на централната банка за умишлено въвеждане в заблуждение и измама на хиляди хора. Това искат в декларация вложителите в КТБ, обединени в НПО „Ние – гражданите“.

Те твърдят, че на заседанието на парламента в петък Искров е излъгал за условията на предварителната оферта на консорциума от Оманския държавен фонд, ЕПИК и „Джемкорп кепитъл“. Те не предлагали участие в смесено дружество с държавата само с активи, а и с кеш от 950 млн. евро, или 1,85 млрд. лв. Заради недостига на цялата сума в наличност до 2,3 млрд. лв. в офертата бил включен терминът „активи“. Според комитета на вложителите обаче Искров с манипулативно изказване довел до обрат в позицията на депутатите по точка 3 и е отпаднала промяната, която задължаваше БНБ да оздравява банки дори и те да са с отрицателен капитал.

НПО „Ние гражданите“ прилагат и предпоследния вариант на офертата на консорциума, в който освен свежите пари в допълнение са посочени активите, които ЕПИК възнамерява да използва. Това са акциите на „Виваком“, „Петрол“ АД и НУРТС.

В предложението на консорциума се иска цесиите да отпаднат със законодателни промени. Според вложителите обаче в хода на преговорите българската страна би могла аргументирано да не приеме това предложение.

снимка: offnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)